Четири области са в грипна епидемия

1196 преглеждания

Още толкова са на прага й

Най-рано през следващата седмица ще настъпи пикът на грипа у нас. Това съобщи в ефира на bTV д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Тази година вирусът, който циркулира в България е близък до свинския грип, известен като „Калифорния“.

Областите, които първи обявиха грипна епидемия, са Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Висока е заболеваемостта в Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където е възможно достигането до епидемични стойности до края на седмицата.

В грипна ваканция от 15 до 18 януари включително са учениците в Бургас и Стара Загора.

Характерно за грипа е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите, обясни д-р Кунчев и призова хората да не подценяват състоянието си. Той препоръча да не се прибягва до самолечение и лечение с антибиотици, а при силно проявени симптоми болните да си останат вкъщи, вместо да отидат на работа и да заразят колегите си. Апелът към родителите на болни деца също бе да не ги водят на детска градина, ако имат симптоми.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че младите здрави хора биха могли да се справят с вирусната инфекция за 4-5 дни, но ако симптомите не отслабват, е добре да се потърси лекарска помощ, за да бъдат избегнати усложнения.

Източник: btv
EspressoNews