Кекс с моркови и лимонова глазура

99 преглеждания

Вкусен, ароматен и лесен за приготвяне

Морковът вече все по-често присъства и в рецепти за сладкиши, които изненадват консервативните любители на сладкото с много приятен вкус. Предлагоаме ви бърза и лесна за изпълнение рецепта за вкусен морковен кекс, чиято лимоновата глазура го прави още по-ароматен и освежа вкуса му.

Необходими продукти:

2 бр. яйца

 чаена чаша брашно

3/4 чаена чаша олио

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша настъргани моркови

½ чаена лъжица канела

2 чаени лъжици бакпулвер

1 чаена чаша пудра захар

5 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за кекс с моркови е разбиването на яйцата и захарта. Най-добре е да използвате миксер. След това добавяте и олиото и отново разбивате. Пресявате брашното и бакпулвера, след което ги добавяте малко по малко към сместа, като разбърквате (най-добре с миксера) непрекъснато.

След като сте разбъркали добре съставките добавяте и настърганите моркови и отново разбърквате. Но  не с миксера, а с лъжица! Изсипвате сместа в кексова форма, като предварително я намазните с малко количество мазнина. Слагате кекса в студена фурна и печете на 180 градуса. Дали кексът е изпечен пробвате с клечка за зъби, като необходимото време е около 35-30 минути. Кексът е готов, когато по клечката не остава нищо. Изваждате кекса и го изчаквате да изстине добре.

Време е да приготвите и лимоновата глазура. Пресявате пудрата захар и заедно с 5-6 супени лъжици лимонов сок я разбивате с миксер. Задължително трябва да пресеете пудрата захар, не пестете усилията си точно в този момент, защото ако не е пресята пудрата захар глазурата ще стане на бучки. С получената смес заливате кекса, след като е добре изстинал! По желание може да настържете и кората на един лимон, за да стане вашият кекс с моркови още по-апетитен.

Картофена салата с риба тон и песто дресинг
Морковена крем супа с джинджифил
Ябълков пай с дъх на канела
Пилешко с нахут по марокански

Източник: www.supichka.com, Снимки: Интернет

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук