Как мотивирания предава мотивацията!?

3317 преглеждания

Какво сподели за себе си, за детската вокална група „ Палави ноти“ и за предстоящите проекти пред екипът на Espressonews Венелина Петрова -Вокален  педагог на детска вокална група „Палави Ноти“

 

От кога се занимаваш с музика?

От малка съм знаела каква искам да стана и може би това е най-лесната точка в моя творчески път. Знаех каква искам да стана, но нищо не ми се получаваше от първия път. Трудно си намерих МОЯ учител. Преди това преминах през няколко. Трудно се справих със солфежа. Трудно свикнах с конкурсите. Трудно осъзнах, че да имаш песен не е причина тя да се върти. Трудно приех , че не е голяма драма да не се подпише договор с примамливи условия. Сега съм много благодарна, че всичко е било трудно. Не спирах да работя, ходех нон стоп на репетиции, на записи , на уроци. Влязох в клубния живот, имах участия вечер , а сутрин бях мотивирана да пея първа на изпита по пеене. Нищо не ме спира, но и не правя нищо на всяка цена.

 

От кога се занимаваш с преподаване?

 В момента в който казах, че няма как да преподавам съдбата ме поведе в тази посока. Първо започнах да помагам на музикантите, с които работех. Показвах им как да пеят Бек вокали. Така и завърших музикална педагогика. Преподавах в училище , в детска градина и заразявах децата. Заразявах ги с много музика. Започнах да преподавам и в музикални школи.

 

Как реши да създадеш детската група „Палави ноти“?

Винаги носталгично нещо ме е дърпало  към читалището в Божурище, в което буквално мина детството ми. Реших, че ще направя вокална група. Естествено не ми се получи от първия път, но аз си знам, че няма отказване.

 

Как мотивираш децата да пеят?

Аз съм друго поколение.  Днешните деца искат! Искат да могат. Искат изяви. Искат сцена. Това ми харесва! Много по-осъзнати и много по-освободени са. Докато на  мен са ми казвали, че може и по-добре и аз, връщайки се от урок съм се чудила дали мога да пея или не, когато аз кажа това, децата питат кое не е добре. Т.е не се притесняват от грешките, а питат и ние пеем, работим заедно. Затова вокалната група си има девиз и той е "Искам да мога" . В групата имаме хармония, въпреки че всички са различни характери. Аз гледам да обърна внимание на всяко дете. Много  е сладко,  когато при концерти големите каки обгрижват и гушкат малките за кураж. Те са сплотени и се научават да си помагат. Научих ги да си казват "Браво", да бъдат приятели и да си помагат. Научих ги да споделят , без задръжки. Обсъждаме кои песни да пеем .

 

Как възникна идеята да направите песен за Божурище?

Според мен има глад за песни. Решихме за празника на града да направим тематична авторска песен. Децата се запалиха и направиха страхотен текст. Облякох го веднага в мелодия и те бяха много щастливи. Аз смятам, че за децата творци трябва да е лесно, трябва да има кой да им помага. Затова полетях и буквално за ден направихме аранжимента с мой колега. Обаче, това не беше достатъчно и си казах, че трябва запис, трябва клип. Тези деца трябва да знаят, че таланта се забелязва и че се награждава. И когато споделих това пред моите колеги Албена Арсова и Боян Карамфилов, на които съм им много благодарна за подкрепата и отдадеността,  те само казаха "давай, правим го!". Толкова беше изморително, но децата бяха като войници и се справихме буквално за дни и със записа и с клипа. И разбрах, че за децата не трябва да е трудно, че на мен като малка ми е липсвало повече подкрепа. Затова аз имам мисията да покажа на децата, че вярвам в тях и че нямам граници. Аз искам още авторски песни,още клипове и проекти, а те ще се случат, защото децата знаят, че не се отказвам!

 

Какво планираш за напред?

Ще  направим  “YouTube”канал за авторски песни. Ще участваме  във фестивали. Предстои реализирането на много и различни творчески идеи – съвременни  модерни детски песнички с тематични клипчета, мини мюзикъли...

Най- важното за утвърждаването на името „ Палави ноти“ децата го притежават, а именно таланта и творческия дух. Но за една формация  изграждането на имидж не е само способността и отдадеността на децата, има и други фактори, които не зависят от тях. Едно от основните неща за този  имидж е завършената визия. Затова започвам да търся спонсори, които да откликнат за подсигуряването на сценични тоалети.

Занимания се провеждат всеки понеделник и петък от 17:00  до 19:00 часа в НЧ „Христо Ботев 19 34 г.“, гр. Божурище. Детска вокална група „Палави ноти“ приема деца от 2 годишна възраст.

 

Екипът на Espressonews благодари за добрия пример и пожелава още по-големи успехи, творчески изяви и все така силно желание за мотивация на децата! Защото вярваме, че с желание всичко се постига!

 

Александра Джамалова