„Моят завод на открито!“

4179 преглеждания

В своето интервю Цветан Симеонов, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" представя един роден земеделец от Годеч - Кръстанчо Кръстанов

Кръстанчо Симеонов Кръстанов – роден земеделец, природолюбив и всеотдаен към работата си. Завършил е пълен курс на Средното професионално-техническо училище по електропромишленост през 1990 г., в град София и е квалифициран монтьор на съобщителна техника. Още от ранна детска възраст се увлича по селското стопанство и по-късно изгражда основите на своя земеделски бизнес.

Повече от 25 години г-н Кръстанов се занимава с търговия, зърнопроизводство и снабдяване на годечани с млечни продукти.  На 14.09.2000 г. (Кръстовден) отваря собствен магазин, където предлага хранителни стоки на дребно.

За земеделието, трудното начало и развитието на бизнеса му в един откровен разговор с Кръстанчо Кръстанов.

Опишете дейността си.

Занимавам се преди всичко с животновъдство и зърнопроизводство, производство на  пшеница и слънчоглед. Отглеждам овце, телета, коне.

Занимавате се  със земеделие от 1993-та година. Трудно ли беше в началото?

Всяко начало е трудно, особено в земеделието. Започнах с набиране на механизация и животни. Мислех да се занимавам и със строителство, но се уверих, че годечкият край е благоприятен само за земеделие и животновъдство.

Какво Ви мотивира да се занимавате с този трудоемък поминък?

Това ме влече - това работя. В началото бях предимно сам. Сега получавам подкрепата и помощта на семейството си.

Какви трудности срещнахте при развитието на бизнеса Ви?

Трудностите бяха огромни - с пласментите, производството, животните. Земеделието е завод на открито! Имало е моменти, в които времето не ни е позволявало да приберем реколтата от дъжд или градушка. Огромни площи земя останаха неожънати тогава.

Срещате ли проблеми с работната ръка?

Огромни. Трудно се намира качествена работна ръка. Работници няма нито за животновъдство, нито за обработка на земи. Няма квалифицирани работници. Няма откъде да се научат. Огромна липса на работна ръка се усеща в нашия край. Може би, защото не е никак лесно да се занимаваш със земеделие и животновъдство. Изисква се упоритост, воля, любов и труд.

Какви качества трябва да притежават вашите работници?

Трябва да обичат животните и природата. Аз съм се учил от своите баба и дядо и успявам да предам наученото. А след това самата работа учи, важна е упоритостта.

Как протича един работен ден?

От тъмно до  тъмно. Дори през нощта понякога. При зърнопроизводството няма работен ден. Там излизаш сутрин, щом е хубаво времето - работиш колкото можеш. Ден година храни. Така е в земеделието. Днес може да е хубаво времето, утре -  пада дъжд. Сеитбата е най-натоварена, защото тогава се събират много операции - оране, култивиране, дискуване, сеене, валиране. Жънеш слънчоглед преди това. И целият този процес в къс период от време. За един човек е непосилно. Имал съм случай, когато съм работил 24 часа.

От кого сте се учили в този бизнес?

Като младеж постъпих в ТКЗС, като чрез задружен труд подпомагахме народното стопанство. И оттам поех по пътя на земеделието. Преди разполагах с малко животни. Сега броят им драстично се увеличи - овце, телета и коне.

Достигнахте ли желаната реализация в тази сфера?

Не. Винаги има още какво да се желае. Боря се за повече постижения в избраната от мен професия.

Каква техника използвате?

Модернизирани технологии - съвременна американска, италианска и холандска. Трактори. Комбайни. Култиватори.

Удовлетворява ли  Ви работата сред природата и животните?

Да, но това не е достътчно. Едно удовлетворение не изхранва цяла къща. Трябва и финансово да си доволен.

Трудно ли се прави бизнес в малкия град?

Трудно е. И в малък, и в голям. Бизнесът не е шега работа. Изисква се отговорност и дисциплина.

Смятате ли, че държавата, в името на Министерството на земеделието, отпуска достатъчно финансови средства за развитие на земеделие и животновъдство?

Не. Все пак отпуска, но не са достатъчни за един успешен бизнес в сферата на земеделието и животновъдството.

Какви са бъдещите Ви бизнес планове?

Искам да се развиваме повече и да разширяваме дейността си.

Кои са положителните и отрицателните черти на земеделеца?

Отнема много лично време. Но все пак ти дава производство. От нищо създаваш нещо - това е земеделието. От една овца се раждат две агнета. От една семка възникват две царевици. От едно зърно излизат пет класа. Земеделието създава. Но, за да постигнеш това производство е нужна непоколебима воля. Да имаш желание и любов. Всичко е момент. Не го ли хванеш - природата ти го отнема.

Как бихте посъветвали младите животновъди и земеделци, които са тръгнали по Вашия път?

Нека да не се отказват! Вярата в себе си и силната воля са в основата на развиващия се бизнес. А с подкрепата на близки и приятели – успехът е гарантиран!

Изминали са две десетилетия от първия успех на Кръстанчо Кръстанов. Въпреки изпитанията, през които е минал той продължава да развива бизнеса си с много усилия и вяра. Вяра, че десетки млади земеделци ще последват неговия пример. Пример за своето семейство, за своите приятели и съграждани.

Материалът е изготвен от Цветан Симеонов, ученик в 10 клас на СУ "Проф. д-р. Асен Златаров" град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.