(Не)Избирателна активност

694 преглеждания

Коментар на Алекс Димитров, ученик в СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе

Четвърти април - денят в който хората отидоха до избирателните секции, с надеждата, че този път ще се случи нещо различно от всички години назад, когато промяната не беше промяна. А други, давайки гласа си, знаеха как точно трябва да се случат нещата. Трети пък отидоха до урните просто, за да се разведрят от сивото ежедневие, притиснало ги последната година, но все пак с вяра, „че утре ще бъде животът по-хубав, животът по-мъдър.“

Всички мислехме, че може би интересното около тези избори ще е пандемията - карантинираните, гласуващите в COVID-отделенията и рекордно ниската избирателна активност, заради заразата. Но не познахме. Напук, българите излязоха и гласуваха - от всяка точка на света. Въпреки вируса и въпреки затворените градове, в резултат на мерките  - „шампанското гръмна“… заради недоверието към системата, корупцията и шуробаджанащината.

Сигурно сте се натъкнали на поне една от многото снимки из социалните мрежи на българите в чужбина, които се редят на километрични опашки само и единствено да дадат своя глас. Глас, който може би ще доведе до промяната, която всички чакаме в България, защото едва ли не сънародниците ни са намерили мястото си в чужбина и тук да се оправяме. Българите зад граница, които решиха да избягат от милото им Отечество, напомняйки им чувства на излишност и нежеланост, пътуваха стотици километри до тяхната избирателна секция и търпеливо чакаха часове наред пред урните, за да дадат желаният си вот и да донесат промяната тук и сега. Те ни дадоха пример как хората трябва да имат активна гражданска позиция и мотивация, и когато настъпи подходящият момент - точно и ясно да реагират по адекватен начин, без колебание и без страх.

За жалост, много не можаха да дадат гласа си, заради орязания брой секции и се стигна до напрежение. Интересно ми е колко от хората в България ще чакат толкова часове, за да гласуват, а накрая дори да не могат да го направят!?

Картите вече са раздадени. Оказа се, че победителите са спечелили битката, но не и войната. На арената излязоха съвсем нови играчи, които тихом, но не и мълком успяха да достигнат до своите избиратели.

Пасиансът е сложен и няма нищо общо с предишния парламент. ГЕРБ изкара динамичен, но все пак пълен мандат. Равносметката за досегашните управляващи е победа, но загуба на позиции и пълна анти-ГЕРБ коалиция в новият парламент - с прости думи невъзможност за съставяне на кабинет. Как се стигна дотук? Списъкът със скандалите е дълъг: шкафчето с еврото, записите, протестите от лятото и слабия контрол на пандемията.

Социалистите не само не се превърнаха в победители, а се сринаха. Сринаха се, заради задкулисието, споровете и напрежението в партията. Новите играчи в парламента успяха да „откраднат“ избиратели от левицата и това доведе до пълния й крах, водещ до третото място на изборите. Явление, което не се е случвало от 2001 година насам. Ще успее ли Корнелия Нинова да „угаси пламъците“ и да стабилизира столетницата или БСП се запътва към „политическите гробища“? Развръзката предстои.

Дойде ред на ново начало и нови лица, които да имат силната дума в решенията на деня. „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ източиха гласовете от ГЕРБ и БСП.

А гласуването в чужбина несъмнено повлия на изхода от изборите в първата неделя на април. Резултатите там са коренно различни от тези в България. Реакциите тук са на двата полюса. Но истината е, че заради трудното купуване на гласове в чужбина и промяната, която българите там желаят за родината си спряха познатите играчи от победата им отвъд пределите на държавата.

Промяна обаче има и тя си пролича още от първия звънец на 45-ото Народно Събрание. Доайенът Мика Зайкова откри първото заседание на новия парламент, както никога досега - с хумор, колоритност и критика към правителството в оставка. Фурорът, който направи тя в пленарната зала е само началото на всичко, което предстои.  

И в крайна сметка, беше ли високата избирателна активност избирателна, след като победителите няма да управляват? Спечелилите обаче не са желани нито от по-голямата част от народа, нито в парламента. Какво ще е следващото правителство? Кои ще са новите лица и кой кой ще е? Не ни остава нищо друго освен да следим какво се случва, да чакаме нещо положително да стане и ако не искаме да хленчим и недоволстваме във Facebook без основателна цел - гласувайте, гласувайте и пак гласувайте!

Снимка: mediapool.bg

Материалът е изготвен от Алекс Димитров, ученик в СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук