„Празници на хляба“ 2019 в село Гара Лакатник

2380 преглеждания

Регламентът на тазгодишния празник запазва правилата от миналата година

На 20 април 2019 г. в с. Гара Лакатник се проведе превърналия се в традиционен за общината фестивал „Празници на хляба“ за 2019 г. Жители и гости на селото се насладиха на страхотните погачи, които тази година бяха осем на брой. В 13:30 ч. водещата на празника, Цветослава Петкова, от Дирекция "Европейски програми и проекти" в община Своге, приветства жителите и гостите на селото.

Регламентът на тазгодишния празник запазва правилата на този от 2018 г. - журито опитва всички погачи, но без предварително да е запознат с това кой я е приготвил. След дегустацията, журито записва номерата на избраните от тях победители. Майсторите на погачите имат възможността да се представят и да разяснят на аудиторията какви методи и съставки са използвали за приготвянето на погачата си.
 
Четвъртото издание на "Празници на хляба" започна с приветствени думи от екипът на журито в лицето на Нина Копринджийска - зам.-кмет на община Своге и председател да журито, д-р Андрей Маринков и  Иван Илиев - кмет на село Гара Лакатник.
 
Докато журито имаше отговорната задача да опита от всички погачи и да избере най-добрата, за настроението на публиката се погрижиха момичетата от НЧ "Искърски пролом"- с. Гара Лакатник.
 
Публиката остана впечатлена от страхотното представяне на състава. Децата от ОУ "Христо Ботев"- с. Гара Лакатник зарадваха жителите и гостите на селото с прекрасната си изложба, от която се открояваха платна, изобразяващи красиви цветя, за направата на които са използвани зърна.
 
Наградите на участниците връчи г-жа Копринджийска, която сподели, че екипът на журито се е затруднило с вземането на крайното решение, тъй като всички погачи са много вкусни. Почетното трето място взе Савина Петрова, второ място се присъди на Анна Еленкова, а големият победител е Марияна Георгиева, която ще представи с. Гара Лакатник на 18 май- големият финал на "Празници на хляба" 2019 в гр. Своге.
 
Марияна Георгиева освен, че грабна първото място, се открои със представянето на погачата си. Впечатляващата композиция, включваща хляб по наследена рецепта, купа с боб, лук, коприва и чушки, постна баница с лапат и лук, вино и нещо много специално- молитвеник. Освен всичко останало, тя сподели авторското си стихотворение за Лакатник "Къщичка в скалите" с публиката и журито.
 
"Празници на хляба" ще продължи на 21 април 2019 г. в с. Томпсън от 11:00 ч. Тази година участниците ще се радват на парични награди, купи, грамоти, материални и поощрителни награди.
 
На 18 май - финалът на "Празници на хляба" трима от най-добрите в заместването на хляб ще спечелят почивка в четиризвезден хотел в Слънчев бряг. Освен това шеф Пресиян Петров и екипът на Братя хлебари ще бъдат част от звездното жури на финала.
 
Спонсорите на "Празника на хляба" 2019 са: Сдружение "Маринела", "Монделийз интернешънъл"- гр. Своге, Гастроном Аванти - гр. Своге, Сдружение "Обединени балкани". Медиен партньор на "Празници на хляба" е EspressoNews.
 
Мариана Георгиева