13 януари - Ден на българското кино

811 преглеждания

Датата е утвърдена от 2005 г.

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. През 1915 г. на същата дата, се провежда първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Черно-белият ням филм разказва за любовните несполуки на бонвивана Българан. Лентата обаче е изгубена някъде през 40-те. От нея са останали не повече от 1-2 кадъра.

Датата е утвърдена от 2005 г., по инициатива на Националния филмов център, за професионален празник на българската филмова общност.

През 2017 г. беше приета Стратегия за развитие на София - творчески град на киното 2017-2027. Визията е утвърждаването на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа.

В изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г. и целите за разкриване и използване потенциала на изкуствата, културните и творческите индустрии, Столична подкрепи кампаниите на филмите „Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков (през 2018 г.) и „АГА” на режисьора Милко Лазаров (през 2019 г.) в рамките на състезанието за чуждоезичен филм за награда ОСКАР.

Столична община подкрепя киното и като финансира проекти по Столична програма „Култура”, като до 2019 г. са финансирани 82 проекта на обща стойност 1 686 082 лв. Част от Календара на културните събития на столицата са престижни кино фестивали - Международен филмов фестивал „София Филм Фест” и „София Мийтингс”, „Киномания”, „София Индипендънт Филм Фестивал”, IN THE PALACE International Short Film Festival, „Блок Кино”, „Срещи на младото европейско кино”.

EspressoNews

Снимка: pixabay.com