3-ти март – Национален празник на България

2275 преглеждания

Днес се навършват 139 години от подписването на Сан Стефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. и поставя началото на възстановяването на българската държавност след векове на османско владичество. До военната развръзка, довела до създаването на Третата българска държава, се стига след кървавото потушаване на Априлското въстание от 1876 г. и неуспеха да се реши Източния въпрос и съдбата на българите по дипломатически път след провала на Цариградската конференция на Великите сили.

За пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

Две години след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София и като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Само през 1978 г., по повод на стогодишнината на събитието е отбелязан тържествено. 

След края на тоталитарния режим в България, датата трети март е определена за Национален празник и се отбелязва тържествено всяка година.

EspressoNews