Полезни съвети за хранителния режим по време на пости

1465 преглеждания

В нашата традиция постите представляват лишение от месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба и алкохол. Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове -  на езика, на сърцето, на мисълта и на волята.

Тъй като по време на постите изключваме белтъчините от животински произход, за да не нарушаваме баланса на организма, трябва да ги заместим с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход. По време на пости обикновено разрешените храни са основно от растителен произход – плодове и зеленчуци, тестени изделия, всичко, за което можете да се сетите и което не е от животински произход.

Ето и няколко съвета, които ще помогнат в избора на правилни храни, компесиращи важните съставки от животиски произход:

 Липсата на животински белтъчини може да компесирате с ядки и зърнено-бобови култури – боб, фасул, соя, грах, леща, нахут, бакла.  За да постигнете оптимален аминокиселинен баланс, комбинирайте ги със зърнени храни, като жито, ориз, ечемик, ръж, тритикале, овес, просо, царевица, сорго. Те ще снабдят тялото Ви с много минерали и витамини от група В.

 Достатъчно желязо може да набавите чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото - грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

Поради липсата на млечни продукти, трябва да се наблегне на храни, които съдържат калций - пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Трябва да се пие достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай, например шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да бъде доставено на организма всички необходими му вещества, минерали, соли и витамини.

EspressoNews