Тарт с тиквички и Рикота

1877 преглеждания

Ако ви се хапва нещо леко за обяд, EspressoNews ви предлага една лесна за приготвяне рецепта с уникален вкус – Тарт с тиквички и Рикота.

 

Необходими продукти:
 

Доматен сос:

3 скилидки чесън, счукан

2 с.л. олио

щипка червен пипер (на люспи)

щипка йодирана сол

1 консерва смлени домати (400 гр.)

Плънка:

1 1/2 чаши сирене рикота (или извара)

1 с.л. гъста готварска сметана

2 средни по размер тиквички, нарязани много на тънко

морска сол

пармезан за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Пригответе коричка за тарта от любимо Ваше маслено тесто, или използвайте готово такова. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете тиквичките на много тънки колелца и ги сложете в гевгир. Поръсете с 1 ч.л. сол и оставете гевгира над дълбока купа. Оставете тиквичките да се отцедят от излишната вода, докато приготвяте доматения сос.

Сложете на котлона малък дълбок тиган. Добавете чесъна, олиото, червения пипер и солта и пуснете котлона на средна степен. Гответе, докато чесънът започне да цвърти. Добавете доматите от консервата, оставете да заври и намалете температурата. Оставете ястието да къкри 15-20 минути, след което отстранете от огъня (соса може да пригответе предния ден).

Смесете рикотата, сметаната, солта и пипера в малка купа. Изтръскайте тиквичките добре от водата.

Сглобяване на тарта: Разпределете половината от сместа със сиренето върху кората. Отгоре разнесете с лъжица половината от доматения сос и подредете върху му половината кръгчета тиквички. Повторете процедурата още веднъж, докато изчерпате всички продукти. Отгоре наръсете щедро с пресен настърган Пармезан. Сложете тарта върху покрита с хартия за печене тавичка и печете за около 40 минути, или до готовност на продуктите. Отстранете от фурната и оставете да се охлади за около 10 минути, преди да сервирате.
 

EspressoNews