В Драговищица представиха историята на своето читалище

1620 преглеждания

НЧ „Георги Сава Раковски - 1928“ празнува 90-годишнина

„Вечер на библиотеката“ запозна драговищенци с историята на местното НЧ „Георги Сава Раковски - 1928“. Събитието се проведе само няколко дни преди концерт-спектакъла, с който културната институция ще отбележи 90-годишнината от създаването си. „Вечер в библиотеката“ се организира от секретаря на читалището Диана Михайлова и Рая Димитрова - певица и танцьорка в школите към него. В рамките на мероприятието Рая Димитрова разказа историята на читалището от неговото създаване до наши дни с презентацията „90 години НЧ „Георги Сава Раковски-1928“.

НЧ „Георги Сава Раковски“ е основано на 28 август 1928 г. с читалищен комитет, начело с Тодор Новаков. След това ръководството се поема от Дако Цанков От 1937 г. до 1980 г. ръководител на читалището е Дако Цанков, Венелин Иванов става ръководител на новосъздадената танцова трупа. Първият щатен библиотекар е Надежда Евтимова Григорова, след това Роза Герасимова заема длъжността до 2004 г. Настоящ библиотекар е Диана Михайлова.

Художествената самодейност се развива много бързо в село Драговищица, благодарение на вокалната група с ръководител Надежда Евтимова и театралния състав с режисьор д-р Серафимов.

Сградата на НЧ „Георги Сава Раковски-1928“ е открита на 21 май 1980 г., като тогавашното ръководство е с председатели Евросина Николова и Виденка Димова и секретар Димитрина Пеянкова.

През 1980 г. е създадена музикална школа с ръководител Атанас Ненов. Изучават се акордеон, пиано, китара и ударни инструменти.

През 1985 г. БНТ заснема и излъчва филм за самодейците на читалището, а от 1986 до 1994 г. ръководител на драмсъстава е Мария Христова.

През 1993 г. е избран нов Управителен съвет с председател Румяна Аврамова.

Началото на 90-те години е основана танцова школа „Емиданс“ от Емилия Михайлова. През 2004 г. читалището има нов председател – Розалина Виденова, като през тези години е основана музикална школа „Иркапей“ от Ирена Вучинова. От 2015 г. ръководител е Бисера Иванова. След 2002 г. ръководители на ТШ „Емиданс“ са Христо Станков, Митрушин Паунов, Снежина Григорова, Антония Влъчкова и Каролина Янакиева, а настоящ хореограф на школата е Митрушин Паунов.

С думите: „Нека тези, които пишат след нас да знаят, че в Драговищица се раждат и живеят даровити хора. Те се славят с това, че обичат да пеят и танцуват, да пишат и разказват и го правят с много старание и любов. Малцина обаче знаят къде се крие тайната на това божествено вдъхновение, предавано на поколенията. А тайната е скрита тук, в това специално място, което отразява неизчерпаемата енергия на таланта и я превръща в небесна искра.“ завърши представянето на историята на НЧ „Георги Сава Раковски - 1928“.

Събитието уважиха Николай Борисов - заместник областен управител на Софийска област, Александър Ненов - заместник-кмет на община Костинброд, Анна Радовска - заместник-председател на ОбС-Костинброд, Албена Виденова - кмет на село Драговищица, Иван Иванов - общински съветник, Розалина Виденова- председател на НЧ „Г.С.Раковски-1928“, директори на училища, детски градини, социални центрове и жители на село Драговищица.