В Драговищица отбелязаха празникa на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Деня на Европа и Деня на Победата

1742 преглеждания

На 9 май в село Драговищица бяха отбелязани три празника – съборът на селото и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Денят на Европа и Ден на Победата. Празникът в село Драговищица започна с литийно шествие до храм „Св. Николай Мирликийски“ и поднасяне на венци пред мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България. Денят завърши с празничен концерт.

Храм „Николай Мирликийски Чудотворец” е паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценена от драговищенци. Йеромонах Леонтий изнесе иконата от храма и заедно с литийното шествие се пренесе до паметника, където Йеромонах Леонтий отслужи литургия загиналите знайни и незнайни герои от село Драговищица.

На празника на драговищенци присъстваха Областният управител на Софийска област – Силвия Арнаутска, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът – Александър Ненов, председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев, общински съветници, директори на учебни заведения, както и кметът на село Драговищица – Евгений Кирилов. На събитието присъстваха много жители и гости на село Драговищица.

След като официалните лица положиха венци пред мемориалния комплекс, областният управител на Софийска област заяви:

„В нашата Софийска област има много прекрасни места и Вашето село е едно от тях. Видими са резултатите, които са постигнали г-н Младенов и г-н Кирилов, за подобряването на условията за живот на хората от Драговищица“. Силвия Арнаутска пожела на местните власти да продължават да работят все така активно за модернизацията на селото, включително и с помощта на европейско финансиране.

Кметът на община Костинброд поздрави всички драговищенци с празника:

 „Под зоркия поглед на кмета на село Драговищица продължава изграждането на водопровода. А през другата година ще направим проект за цялостно асфалтиране на улиците в селото. Новият Ви кмет работи със сърце и душа за селото и това се вижда от всички. Предстои и проект за ремонт на кметството като една нова, европейска визия на административната сграда. Селото се разраства и поради тази причина ще продължим да финансираме проекти за детската градина, началното училище и най-вече черквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Кметът на  Драговищица благодари на всички присъстващи, че уважиха празника и заяви, че ще работи за облагородяването и просперитета на селото.

По традиция празникът завърши с концерт, а всички жители и гости на селото се насладиха на народни песни, изпълнени от възпитаниците на певческа школа „Омая”, а танцов състав „Емиденс“ зарадваха за всички присъстващите с изпълнения на български народни танци. Гости-изпълнители на празника бяха певиците Бисера и Лидия.

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Драговищица

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук