Заведи ме вкъщи. Навигацията на сърцето

1198 преглеждания

Пътят към дома е винаги познат, приятен и носещ надежда

„Домът са тези четири стени, които ограждат правилния човек”  

Хелън Роуланд

Вратите на днешния свят са широко отворени и всеки е способен да се наслади на неговата пъстрота и необятност. Лесно си представяме безкрайни девствени гори и бетонни мегаполиси, бурни океани и спокойни планински селца. За сметка на тези глобални пейзажи, често в ума на човек се появява и едно интимно и познато място - домът.

Пътят към дома е някак си винаги познат, приятен и носещ надежда, а маршрутът е смело диктуван от сърцето. Самият човешки живот представлява едно дълго пътуване, имащо сходна начална и крайна точка - домът.

Живеейки във века на мобилността и технологиите представата за „вкъщи“ малко или много бива видоизменена. Постоянното движение, смяната на адрес и редица други битови събития, като че ли частично изтриват идеята за дома като сграда и я изнасят в една по-висша форма - място, на което човек чувства сигурност, уют и душевна пълнота в дългосрочен план. Пътят към това чувствено възвишение може да бъде едновременно много къс и много дълъг. Скъсяването на дистанцията до него се постига чрез навигацията на човешкото сърце, която инстантно открива най-прекия път - познат, приятен, носещ надежда.

Идеята за дома като начална и финална дестинация на жизнения път е изпълнена с голяма доза фактическа и идейна истина. Докато човек се намира все още в несъзнателна възраст, домът се определя от най-близките хора, именно семейството. Това е елементарен пример за явната връзка между дома и семейството. Детето търси пътя натам, където са неговите родители и можи би един от първите по-сложни изводи, които то може да направи е, че домът е мястото, към което принадлежи и пътят към него е финалът на всяка разходка с приятели, на всеки учебен ден и въобще на всеки ден.

Където и да се намира човек по света, в неговите мисли винаги броди мисълта за това специфично, интимно и храмонично място, което е негов дом. Пътят до него се чертае за секунди и винаги е правилен. Всеки един от нас получава съзнание в своя дом и дори в последствие да се превърне в „гражданин на света”, в края на своите жизнени дни, той търси същото това място, което го е определило като личност.

„Животът те отвежда до неочаквани места, Любовта те води у дома” 

Мелиса Макклон

Материалът е изготвен от Георги Мутафчиев, ученик в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца