Има ли поводи за притеснение от машинното гласуване?

719 преглеждания

Коментар на Филияна Ценкова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана

През изминалите години изборите за гласуване се провеждаха на хартиени бюлетини. Тази година в голяма част от градовете се предостави така наречената „машина за гласуване“ за изборите. Навлезе една новост, която предизвика много коментари по нейн адрес. От въпросната машина се възползваха много хора, но най-заинтересовани бяха по-младите навършили осемнадесет годишна възраст. Голяма част от населението твърдяха, че е много удобно да се гласува електронно. Всеки гласувал казва, че се осъществява по много лесен и бърз начин.

Хората изразиха различни мнения относно машината, защото в момента тя е новата сензация за момента. Част от тях се опасяваха, че подаденият глас от тях може да не се съхрани или да бъде премахнат по някакъв начин. Има и други мнения, които отново са свързани с притесненията и недоверието на гражданите, да не би да се случи нещо съмнително, като мошеничество относно гласовете. Българите все още не са подготвени за това ново нещо, навлизащо в нашето общество. Гласуването става мигновено и е много разбираемо, притежава голяма защита над данните. Няма пряк контакт с компютър и не може да се осъществи никаква повреда или натрапване от нежелани хакери. Електронния начин за гласуване кара част от хората да вярват, че всичко е в безопастност и че няма да навреди по никакъв начин.

Запозата съм до някаква степен как се случва всичко това с машинното гласуване. Нямам желаната възраст за да гласувам, но съм сигурна, че няма място за притеснения и страхове, защото машината е направена с цел да подсигури всичко изискващо се за гласовете и да има добра защита. Не трябва да бъдем колебливи относно машинното гласуване, защото когато се гласува електронно се отпечатва хартиен бон, който служи за това да се уверим, че е отчел правилно гласът на избирателя и след това се сгъват и поставят в кутия. Хартиеният бон, който излиза от машината е в по-малък обем и това е един от плюсовете, че допринася за опазването на околната среда и по-малкото използване на хартия, което пък ще доведе до по-малко изсичане на дърветата.

Почти невъзможно е да се преправят гласовете и да се мами, защото машината вече е разпечатала гласа ни на хартия. Тя освен, че е съхранила данните, също така е отпечатала вота на избирателя.

Всички ние трябва да гледаме винаги от положителната страна на всяко едно нещо. Трябва да сме подготвени за всяка новост и да пристъпим смело напред. Не смятам, че трябва да има поводи за притеснения във всяко едно ново начало, което ще предстои. Ще направим услуга на себе си, ако се впуснем смело напред към новото и го превърнем в наша полза.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Филияна Ценкова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук