На днешния ден: Роден е Дейвид Финчър, режисьорът на „Седем“ и „Боен клуб“

199 преглеждания

Прави дебюта си като филмов режисьор с „Пришълецът 3“

На 10 май 1962 г. в Денвър, Колорадо е роден американския режисьор Дейвид Финчър. Започва своята кариера като режисьор на музикални клипове на музиканти и групи Ролинг Стоунс, Джордж Майкъл, Аеросмит, Мадона и др. Прави своя дебют като филмов режисьор през 1992 г. с „Пришълецът 3“.

Добива световна слава с втория си филм „Седем“, в който събира актьорите Морган Фрийман, Брат Пит и Кевин Спейси. Работи с Брат Пит и в култовия „Боен клуб“, както и в „Странния случай на Бенджамин Бътън“, за който актьора печели номинация за Оскар.

През 1997 г. режисира „Играта“ с Майкъл Дъглас. Впечатляващата му филмова визитка включва още заглавия като „Паник стая“, „Зодиак“, „Социалната мрежа“, „Манк“ и др. Има няколко номинации за Оскар за най-добър режисьор за филмите „Странния случай на Бенджамин Бътън“, „Социалната мрежа“ и „Манк“, както и за други престижни филмови награди. Печели Награда на БАФТА за най-добра режисура, Златен глобус за най-добър режисьор, Сателит за най-добър режисьор за филма „Сателитната мрежа“, който излиза по кината през 2010 г.

Дейвид Финчър

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук