Свогенец стана „Заслужил гражданин на Софийска област“

2188 преглеждания

Областният управител отличи заслужилите граждани на областта

Награда „Заслужил гражданин на Софийска област“ в категория „Здравеопазване и социални дейности“ получи Кристиян Григоров от гр. Своге - служител в столична дирекция на ПБЗН. Кристиян е първият гражданин, който оказва помощ на пострадалите в тежката автобусна катастрофа на 25 август в град Своге, при която загинаха 20 души. Връчването на приза е по инициатива на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров. Носителите му са избрани след номинации от страна на общините в областта в категориите „Здравеопазване и социални дейности“, „Култура и образование“, „Спорт и младежки дейности“, „Развитие на духовността и моралните ценности” и „Инвестиции и икономика”. Церемонията по обявяването на заслужилите за 2018 г. в областта се проведе на 20 декември в заседателната зала на Областната администрация, като наградените получиха специален плакет. Победителите в останалите категории са:

„Култура и образование“ - Бинка Георгиева от гр. Елин Пелин, музикален педагог при НЧ „Елин Пелин 1896” - Елин Пелин. Завършва  Българската държавна консерватория със специален инструмент пиано. Корепетитор е на Първия български хор „Янко Мустаков”. През 1981 г. създава детска вокална група „Камбанки”, с която има записани над 20 песни в БНР и много задгранични концерти.

„Инвестиции и икономика“ - инж. Петър Георгиев, собственик на „Самел-90“ АД, гр. Самоков, занимаваща се с производство на артилерийски смутители, командни превозни средства, портативни радиоприемници, полеви телефонни апарати, наземни радари, механични части, инструменти и др. През 2018 г. е открита нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили и частите за тях, инвестицията до момента е над 5 млн.лв.

„Спорт и младежки дейности“ - треньорката по спортна акробатика от гр. Ботевград Добринка Николова. Нейните възпитаници са носители на десетки медали от републикански и международни първенства. През 2018 г. Добринка Николова извежда тройката Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска на финала на Световното първенство по спортна акробатика в Антверпен, Белгия.

„Развитие на духовността и моралните ценности“ - д-р Екатерина Ослекова - от гр. Копривщица. Д-р Ослекова посвещава целия си живот в полза на хората, като лекар спасява стотици човешки животи. Автор е на стихосбирки, член е на църковното настоятелство, организира благотворителни кампании.

„Заслужил гражданин на Софийска област“ Тодоров връчи посмъртно на поета от гр. Ботевград Стамен Панчев. Стамен Панчев е роден на 1 декември 1879 г. в Орхание /днес Ботевград/. Загива на фронта на 23 март 1913 г. по време на Балканската война, притиснал снимката на 3-годишния си син Павел. Някои от най-известните му творби са „Сине мой“, „Зимна вечер“, „Войнишки сън“, „Бойното поле“.

EspressoNews