Архангелов ден е!

791 преглеждания

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта

На 8 ноември, Българската православна църква почита Събор на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.  В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. 

Във всички епархии на Българската православна църква на днешния ден се отслужват празнични Свети Литургии и водосвети в чест на водача на небесното войнство. По традиция на Архангеловден българската национална полиция чества своя професионален празник. Днес празнуват и месари, колбасари и урбанисти.

Имен ден имат Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена. 

EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благополучие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук