Във Враца наградиха победителите в художествено-творчески конкурси „Отвъд хоризонта“

617 преглеждания

Участваха над 100 творби на деца от различни школи по изкуства и училища в градове от цялата страна

Заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева награди победителите в конкурсите за рисунка и литературна творба на тема „Отвъд хоризонта или важните неща -  невидими за очите, видими за сърцето!“. Художествените надпревари са организирани по проект, изпълняван от Сдружение „Алианс Балкани“ и Община Враца.

За участие в конкурса, който се провежда за втора поредна година, бяха изпратени над 100 творби на деца от различни школи по изкуства и училища в градове от цялата страна, както и деца и младежи, настанени в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства - Лом. Участниците бяха разделени в две възрастови групи: 7-11 г. и  12-16 г.

В първа възрастова група /7-11 г./ на първо място се класира Петя Димитрова /9 г./ от Общинския детски център за култура и изкуство в Русе, след нея се нареди 9-годишната Мария Йоргова от Центъра за млади таланти - приложни изкуства от Бургас, а третото място е за Вяра Пенчева на 10 г. от  школа „Елиза Арт“, Габрово.

Първото място във втора възрастова група /12-16 г./ спечели Ивона-Сияна Станева /13 г./ от школа „Арт Попово“. Второто място бе присъдено на възпитаничката на Арт студио „Армеро“ от Враца - Кристина Георгиева, а трета стана Цвета Попова /11 г./ от НЧ „Ангел Кънчев“ от Русе.

В конкурса за литературна творба, в първа възрастова група /7-11 г./, категория „Разказ“ има само един отличен на първо място и това е Десислава Димитрова от Карнобат с творбата „Белегът“. В категория „Есе“ няма класирани участници на първите три призови места. Връчена е поощрителна награда на Версавия Янкова от Казанлък за есето:„Най-важните неща са невидими за очите“. В категория „Поезия“ на първо място се класира Николай Хаджистойчев от Сливен с творбата си „Слънчево приятелство“, след него се нареди Рая Енева от Казанлък със стихотворението си „Най-важните неща са невидими за очите“. Третото място се разделя между Петя Димитрова от Русе за „Щастливо семейство“ и Фая Гератлиева от Казанлък за творбата „Доброто и злото, като магия“.

В категория „Разказ“ във втора възрастова група първо и трето място не се присъждат. Единственият приз получава Емили-Слава Петрова от  Благоевград за „У дома“. Връчена е и награда за оригиналност на стила за творбата „Живо“ с автор Николай Петков от Бургас. Първо място в категория „Есе“ бе присъдена на Диляна Великова от Смядово, второто място си поделят Божидара Димитрова от Враца и Памела Димитрова от Горна Оряховица. На трето място е есето на Кирил Димов от Казанлък.

Две първи награди са отличени в категория „Поезия“ и те са за Габриела Колева от Карлово с творбата „Детство-мечта“ и за Лъчезар Йорданов от Казанлък с „Любовта около нас“. Второто място отиде при Николай Хаджистойчев  от Сливен за стихотворението „Майчино крило“,  третото - при Луиза Кръстанова от Козлодуй за „Третото око“.

На награждаването присъства и Ралица Мусова - председател на Сдружение „Алианс Балкани“.

Инициативите са част от дейностите по проект BG05M9OP001-2.009-0019-C01 „ОТВЪД ХОРИЗОНТА - нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца.

Снимки: Община Враца