Двудневен териториален празник за общността организира МИГ „Костинброд - Своге“ в гр. Костинброд

1095 преглеждания

Вкусни местни гозби, виртуална реалност, фото кът с носии, творчески активности, празничен концерт и представяне на възможности за туризъм и развлечение, са само част от активностите на събитието

На 30 и 31 октомври 2020 г. Местна инициативна група „Костинброд - Своге“ ще организира териториален празник в гр. Костинброд.

Двудневното събитие се провежда за първи път и ще включва разнообразни активности, имащи за цел да подпомогнат устойчивото и балансирано развитие на общностите, включени в цялата територия на общините Костинброд и Своге, сред които: изложение за възможностите за туризъм на територията на МИГ „Костинброд - Своге, открит тематичен форум, празничен концерт и туристическа обиколка.

Празникът ще бъде открит в петък (30.10.2020 г.) в зоната с дървени къщички пред Общината, където ще бъдат представени местни производители, творчески личности, активности от региона, традиционни ястия, занаяти и др. В 17:00 часа официално приветствие ще направи д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет и председател на УС на МИГ „Костинброд - Своге“.

По време на изложението, учениците от специалност „Кетъринг“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд ще поднесат на всички присъстващи вкусни местни гозби. Посетителите ще могат да опитат подбрани вина и натурален пчелен мед от района, както и да видят на живо как се създават фигури от популярното петърчко зеле.

Всички желаещи ще могат да си направят виртуална разходка до язовир Бистрица в с. Безден или да разгледат Осеновлашкия манастир „Св. Богородица“ в Своге (популярен и като манастир „Седемте престола”) на щанда за виртуална реалност на 360 Creative Bulgaria. Повече за интересните места в общините Костинброд и Своге ще могат да разберат и на щанда на конкурса-обучение „Работилница за репортери“, излъчил през годините над 10 посланици на двете общини, активно допринесли за популяризирането на района с полезни авторски материали и пътеписи.

Специален фото кът с носии ще даде възможност на жители и гости на града не само да видят традиционно за региона фолклорно облекло, но и да облекат носия и да си направят снимка за спомен.

В обособено творческо пространство, Центърът за социална рехабилитация и интеграция ще представи ръчно изработени вълнени декорации, пана за окачане и сувенири. Популярният художник, участвал в множество изложби в страната, с картини включени в каталози в Япония, Гърция и Германия - Денислав Тодоров, родом от Костинброд и иконописецът Диан Костов, които трансформира библейски трактовки и общочовешки истини, композирани като символичен иконостас от образни решения, ще покажат творбите си.

Народно читалище „Иван Вазов - 1947“, гр. Костинброд ще разкаже повече за дейността си. Ще бъдат изложени творби от Школата по изобразителни и приложни изкуства, както и от Фотоклуба към читалището, със специалното участие на фотографа Милен Колев.

Асен Димитров, поет и писател, ще представи завладяващата си книга „Докато ни има“, описваща живота и битието на един типичен българин, под формата на сатира в рими.

По-активните посетители, ще могат да посетят щанда на Клуб по конен спорт „Фаворит - Богьовци“ и да научат повече за базата, учебно-тренировъчната дейност и възможностите за любителска езда.

На 31 октомври (събота) от 10:30 ч. в малкия салон на НЧ „Иван Вазов-1947“ ще се проведе тематичен младежки форум „Стратегията на МИГ „Костинброд - Своге“ с фокус към младите хора от територията и възможностите за развитие на туризма, обмен на идеи и добри практики”. Форумът ще открие заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Лектори на форума ще бъдат д-р Десислава Алексова и археологът Красимира Лука, които ще представят възможностите за развитие на туризма в общините с темите: „Туризъм в Своге и Костинброд - SMART решения и иновации“.

В 11:30 ч., на откритата сцена пред НЧ „Иван Вазов-1947“ ще започне фолклорна програма МИГ „Костинброд - Своге“ пее и танцува“, в която певчески и танцови състави ще представят богатството и красотата на българския фолклор и танци.

Програмата на събитието включва и приключенска игра за деца „Лов на съкровища“, с търсене на местно съкровище, свързано с решаване на загадки, познаване на местни забележителности и история.

Основна цел на „МИГ Костинброд - Своге“ е устойчиво развитие на територията на общините Своге и Костинброд, насърчаване включването на местното население в разработването и изпълнението на стратегия за развитие на региона. В рамките на двата дни на празника, изнесен на открито офис на МИГ „Костинброд - Своге“ ще предоставя информация, консултации и рекламни материали на желаещите да разберат повече за инициативната група.

Събитието се организира във връзка със Споразумение за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие № РД 50-28/13.04.2018 Г., финансиран от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони чрез ПРСР 2014-2020 г.

Със Стратегията за водено от Общността Местно развитие на МИГ„Костинброд-Своге“можете да се запознаете ТУК.

Следете събитието във Фейсбук ТУКhttps://www.facebook.com/events/995934107570845

!!! Важно: Двудневното събитие ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук