Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават магазини преди 10:30 часа сутринта

3712 преглеждания

Преустановяват се посещенията на паркове и всички обществени места

Преустановяват се посещенията на паркове и всички обществени места. За спазване на заповедта се инсталират патрули на входа и изхода на парковете и обществените места. Ще бъдат изисквани бележки за наложително излизане от работодатели. Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 часа до 10:30 часа. Собствениците на домашни любимци ще могат да ги извеждат в обособените за животни места в парковете. Условието обаче е да не се струпват на групи. Това съобщи Кирил Ананиев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов даде подробности за организацията по мярката, която въвежда министърът на здравеопазването: 

„Препоръката ми е в рамките на два дни всички, които работят на работни места извън областните градове, да направят така, че да получат съответните бележки с уверение от работодателя, че те работят точно на това място, за да могат контролните органи да ги пропускат през тези изградени контролно-пропускателни пунктове. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване и пътуванията, които не са крайно необходими, с оглед да се намали бързината на разпространение на вируса", съобщава bnr.bg.

Маринов призова всички граждани да спазват стриктно разпоредбите, да си подготвят документите, така че по-бързо да бъдат проверени на контролните пунктове и да продължават да спазват дисциплината:

Досега голяма част от населението се съобразява с всички мерки, което прави по-лесна работата на МВР по отношение на спешните случаи и случаите, когато трябва да контролираме карантинираните и да издирваме контактни лица на доказано позитивни към вируса. По отношение на мярката, която евентуално би била въведена, ако тези мерки, които взимаме, не дават резултат, ще получите допълнителни указания. Пак призовавам - да се спазват мерките. Нека дадем възможност на възрастните хора, когато излизат, това да е с минимален риск за тях".

Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че забраната за посещение на магазини и аптеки се въвежда след проучване на Националния оперативен щаб, проведено със съдействието на големите хранителни вериги кога те имат най-малко клиенти. 

"Идеята е, след като е забранено на лица до 60-годишна възраст, да бъдат приканени хората над 60-годишна възраст да ги посетят точно в това време. Не се засича с трудовите потоци, които са между 07.00 и 08.00 часа – хората, които отиват на работа, и те съвсем спокойно могат за два часа да си напазаруват на спокойствие. Имаме пълно съдействие и уверение от големите магазини, че ще направят перфектна организация, за да могат при необходима дистанция в най-бърз порядък да бъдат обслужени възрастните хора", каза той.

Здравният министър допълни:

"Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Ще ги прилагаме няколко дена и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако обаче резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо ниво на сигурност като лицата, които напускат своите домове, трябва да декларират за своята собствена отговорност. Излизайки, те ще трябва да имат декларация и когато бъдат срещнати от органите на вътрешните работи или от здравните органи им поискат декларацията накъде пътуват и с каква цел, те вече носят своята отговорност и за всички онези неща, които произтичат от изменението на законите, които приехме във връзка с извънредното положение".

Органите на МВР ще организират КПП-та на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През КПП-тата ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ, пише flashnews.bg.

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 127. Това съобщи генерал-майор Мутафчийски по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Към областите с регистриран случай на заболяването вече е и Добрич, съобщават от Министерството на здравеопазвнето.

Министърът на здравеопазването издаде и заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.

Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Снимка: pixabay

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук