За две трети от пенсионерите прехвърлянето на парите им към НОИ няма да е изгодно

679 преглеждания

За една трета от пенсионерите прехвърлянето на парите към НОИ ще увеличи пенсиите им, за другите това няма да се случи. Това заяви пред БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева. По този начин тя потвърди мнението на експерти, че за лицата, които ще взимат минимална пенсия от НОИ, е неизгодно да прехвърлят индивидуалните си партиди от Универсален фон в Националния осигурителен институт. На практика, с прехвърлянето, те директно ще изгубят своите спестявания

154 000 пенсионери с пенсии в намален размер заради осигуряване в универсален пенсионен фонд ще могат да поискат догодина Националният осигурителен институт (НОИ) да им преизчисли пенсията, при условие че прехвърлят парите си за втора пенсия към държавното осигуряване.

„90% от тези лица получават пенсии за инвалидност, това са около 140 000 пенсионери. От тях около 87 000 получават минимален размер на инвалидната пенсия. Това означава, че дори да прехвърлят средствата от универсалния пенсионен фонд и дори в НОИ да бъде преизчислен размерът на пенсията и без намаление на индивидуалния коефициент ще се увеличи действителният размер, но тъй като е под минималния, те отново ще продължават да получават минималния“, заяви още Язаджиева.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук