Намаление на заразените с коронавирус отчете щабът

147 преглеждания

Към момента не се подготвя отваряне на детските градини

„Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболеваемост е 554 на 100 хиляди души население. На 9-то място сме в ЕС по този показател. По този показател България е на 3-то място на Балканите”. Това заяви по време на седмичния брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев.

„27.5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност”, каза още той.

„За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и която продължава да ни притиска“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград“, каза още той.

По думите му в момента в страната нямаме област, която да е оцветена в черно. „В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население”, подчерта още проф. Ангелов.

„Виждате какво става в Европа. Въвеждат се едни мерки, други отпадат. Този вирус непрекъснато ни опровергава. Колеги казваха, че той ще отпадне през лятото. Други казваха, че е респираторен”, посочи Ангелов.

По думите му към момента не се подготвя отваряне на детските градини. „Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение - ще го вземем”, заяви здравният министър.

„Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото”, допълни той.

Според здравния министър недоверието в системата е много голямо. „Трябва да положим максимално усилия, за да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни помогна в тази посока”, каза той. И допълни: „Имаме амбицията да помогнем на всички лекари и професионалисти, които ще бъдат ангажиране с ваксинирането. Информацията да достига бързо до тях, за да не се налага те да четата и да търсят. Когато имаме такова решение, ще го оповестим”.

„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Разпоредил съм проверки в „Света Анна” във Варна. Сигурен съм, че ще има санкционирани лица след проверката”, коментира министърът.

По думите му се работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите, които произвеждат ваксините срещу COVID-19. Очаква се те да предоставят цялата информация налична за медикаментите. "Така ще можем да направим информационна кампания", заяви проф. Ангелов. Той беше категоричен, че към всеки пациент с данни за алергии, на който се поставя медикаментът, ще се отделя особено внимание. "Затова и медикаментът се поставя от  лекар", коментира министърът евентуалните странични ефекти от  ваксината върху хора с тежки алергични реакции.

Източник: NOVA, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук