Община Враца посрещна кмета на румънския град Пиатра Олт

246 преглеждания

Поводът е 150-годишнината на НЧ „Развитие 1869“

Изпълняващият функциите на кмет на Община Враца - Мария Попова, посрещна кмета на Община Пиатра Олт, окръг Олтения, Република Румъния - Тудор Удреску. Поводът за посещението в областния град беше отбелязването на 150-годишнината на Народно читалище „Развитие 1869“, с което са партньор по проект „Култура в зелено“, реализиран и финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния - България 2014-2020.

До момента по проекта е извършен основен ремонт на концертната зала на просветната институция във Враца, подмяна на седалките, на отоплителната и вентилационната инсталация на сградата, внедрено е енергоспестяващо осветление, както е извършена и реконструкция на сцената. Целта на проекта е да се развие и популяризира културното наследство на градовете Враца и Пиатра Олт.

Делегацията включваше още експерти от румънската община и председателя на читалището във Враца Иванка Караиванова.

В рамките на срещата кметът Тудор Удреску представи икономическия и социален профил на града, както и разказа за културно-историческите забележителности. Обсъдени бяха и възможности за реализирането на съвместни проекти в областта на местното самоуправление, сътрудничество в културата, провеждането на общи изложения и форуми.

„Уверена съм, че ще продължите да работите, както досега, активно за развитието на Вашата община и се надявам в бъдеще да кандидатстваме заедно по проекти. В лицето на Община Враца ще имате сигурен и доверен партньор.“, посочи Мария Попова.