Осветиха храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в с. Владо Тричков

89 преглеждания

Литургията отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп

На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел в кв. Клисура на с. Владо Тричков, община Своге.

Храмът бе осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Росен Андонов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. 

На събитието присъстваха представители на Община Своге, дарители и спомоществуватели на храма, както и множество християни от селото и областта.

В своето тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, ктитори и спомоществуватели на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и ги поздрави за трудовете и новата духовна придобивка. Припомняйки моменти от служението и заветите на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, викарият на Софийския митрополит призова християните „да се радваме и да благодарим на Бога за великите му благодаяния и получили този дар на вярата, на добродетелния живот, на единението с Бога да възпитаваме сами себе си и да се утвърждаваме в него; да предаваме на идните поколения светата Христова православна вяра, за да могат и те да спасяват душите си и да преуспяват в добродетелния живот“.

Протойерей Росен Андонов благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за извършеното пълно освещаване на новопостроения храм, а владиката му отговори: „Благолепието на един храм са чистите души и сърца на пребиваващите в него - на свещениците и на благочестивия народ. Нека храмът бъде изпълнен с вашето духовно величие и чистота.“

Източник и снимки: mitropolia-sofia.org

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук