Отбелязваме Международния ден на жената - 8 март

3819 преглеждания

Екипът на EspressoNews пожелава здраве и щастие на всички дами!

Вяка година на осми март отбелязваме Международния празник на жената. Това е ден за  признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. В много страни, включително и България, осми март се чества и като Ден на майката.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Екипът на EspressoNews пожелава здраве и щастие на всички дами!

Осми март

Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук