Отбелязваме Световния ден на околната среда

208 преглеждания

„Замърсяване на въздуха“ е темата за 2019 г.

5 юни е денят, в който през 1972 г. се поставя начало на работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда. По време на 27-мата сесия на Общото събрание на ООН, организацията приема декларация за околна среда, която по своята същност, е първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Именно в тази декларация 5 юни е провъзгласен за Световен ден на околната среда, а държавите-членки на ООН са призовани да провеждат ежегодни мероприятия, с които да показват стремежа си да я опазват и подобряват.   

„Замърсяване на въздуха“ - Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха е темата на Световния ден на околната среда за 2019 г. Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“, е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

Какво можем да направим?

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. И не е нужно да чакаме до 5 юни, за да предприемем действия.

Ето няколко идеи:

  • Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.
  • Провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.
  • Не изгаряй отпадък - това директно допринася за замърсяването на въздуха.
  • Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша.
  • Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита.
  • Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение.
  • Компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци.
  • Използвай не-токсични бои.

В подкрепа на провежданата целенасочена политика за намаляване замърсяването на въздуха Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и нейните структури ще отбележат Деня с над 50 инициативи в цялата страна (можете да  ги видите ТУК).

Централното събитие ще е на 5 юни в София. МОСВ, съвместно със Столична община организира празник и изложение „Иновации за качество на въздуха“, на което български компании ще представят своите иновативни решения.  Празникът ще бъде съпътстван от концерт, викторина и други прояви, чрез които да привлечем вниманието на гражданите и на младите хора за стимулиране на отговорно поведение и ангажиране с обществено значимата кауза. Събитието ще бъде съпътствано се концерт с участие на известни изпълнители и детски ансамбли от Националния дворец на децата. Участниците ще бъдат приветствани от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Предвижда се събитието да се проведе на 5 юни (сряда) в парк-градина „Централна баня“ в центъра на столицата, в непосредствена близост до сградата на Министерство на околната среда и водите от 14:00 до 17:00 ч.

Честит празник на експертите и служителите в МОСВ, на учените, посветили се на екологията, на отговорните към околната среда туристи и на гражданите, които полагат грижа да опазим природното богатство на страната ни.

EspressoNews