Отбелязваме международния ден на левичарите

434 преглеждания

До 10% от хората по света са левичари

На 13 август се отбелязва Международният ден на левичарите. Началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

С лявата ръка по-добре си служат от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла - по-малко. Но не само хората, които пишат с лявата ръка, се наричат левичари. Оказва се, че много хора пишат с дясната, но използват другата за останалото.

За десничарите не един път е потвърждавано, че използват изцяло и само дясното си полукълбо. При левичарите използването на лявото полукълбо е непостоянно. Изследвания потвърждават, че има разлика между мозъците на левичари и десничари.

Тези на десничари са по-специализирани, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. По тази причина левичарите се възстановяват от удари по-бързо. Част от левичарите използват дясната половина на мозъка за говоренето, втори лявата, а трети – и двете.

Едни от най-известните левичари са Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Махатма Ганди, кралица Виктория, Аристотел, Ницше, Бил Гейтс, Анджелина Джоли, Робърт Де Ниро, Лионел Меси, Рафаел Надал.

EspressoNews