Подписаха Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности

333 преглеждания

Пациентите ще имат право на повече направления

Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха анекс към Националния рамков договор. По думите на здравните  власти той ще гарантира по-качествена медицинска помощ от следващата година, информира Нова.

За 2019 г. бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с около 5%. За догодина всички пациенти ще имат право на повече направления, както за изследвания, така и за прегледи при специалисти. Планираното увеличение е около 10%.

Няма да се намаляват цените на клиничните пътеки за лъчелечение, но ще бъде направен анализ и в случай, че се открият злоупотреби, ще бъдат направени корекции.

Затяга се и контролът в лечебните заведения. В инвазивните кардиологии ще бъде поставено видеонаблюдение, което да следи дали има фиктивни пациенти и процедури. Всички тези промени ще влязат в сила от 1 януари 2019 година.

„Анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. е надграждане на действащия в момента НРД и е добра основа за промените, които очакваме да се случат след 1.01.2019 г. Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на подписването на Анекс към Националниярамков договор за медицинските дейности 2018 г.

Здравният министър посочи, че мерките, които са заложени в Анекса, са свързани с подобряване на контрола в системата. “Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 г., които отново ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят ефективността на разходването на средствата“, допълни министърът на здравеопазването.

„Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира при подписването на Анекса заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„Благодарение на конструктивния диалог с министър Кирил Ананиев, със заместник-министър Жени Начева и с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, постигнахме доста добри параметри за колегите, които ще работят през следващата година“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Източник: Нова TV