Посланикът на Кралство Мароко посети община Костинброд

619 преглеждания

В Костинброд ще се организира културно-масово събитие, с основен акцент мароканската култура

Посланикът на Кралство Мароко – Закия Ел-Мидауи посети община Костинброд. В рамките на своята визита, тя беше придружена от Мохамед Бишр – заместник-ръководител на мисията и Екатерина Павлова –журналист и  главен редактор на „Diplomatic spectrum”.

Нейно Превъзходителство Посланик Закия Ел-Мидауи се срещна с кмета на община Костинброд – Трайко Младенов и обсъдиха възможностите за бъдещи съвместни инициативи и провеждането на изложения на марокански стоки в град Костинброд. Н. Пр. посланик Закия Ел-Мидауи сподели, че между България и Мароко съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, почивка на планина и богато културно – историческо наследство. Нейно Превъзходителство подчерта за 12-вековната история на Мароко. Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство в сферата на културата, образованието и икономиката в Република България.

На срещата стана ясно, че към края на ноември месец в Костинброд ще се организира културно-масово събитие, в което основен акцент да бъде мароканската култура. Нейно Превъзходителство поясни, че така ще покажем най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко.

Жителите на община Костинброд ще могат да се докоснат до Кралство Мароко като опитат от специалитетите на мароканската кухня, да се докоснат до една вековна мароканска традиция запазена до днес приготвяне на чай „Чайна церемония”, както и да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани.

По време на визитата кметът Младенов показа на Посланик Ел Мидауи обновената Ритуална зала, Народно Читалище „Иван Вазов 1947“ и площад „Иван Вазов“. Официаните гости бяха придружени и от д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, инж. Теодора Гогова – зам.-кмет, Валя Иванова – секретар на община Костинброд, Анита Кръстанова – директор дирекция и главен счетоводител и Снежа Трендафилова – главен юрисконсулт на Община Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук