Поставят безплатно силанти на първите постоянни зъби на децата в Софийска област

227 преглеждания

Кампанията ще продължи до 30 ноември

В Софийска област стартира Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (шестите зъби) на децата от 5 до 8 годишна възраст, инфирмират от РЗИ-Софийска област.

Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България и ще продължи до 30 ноември 2019 г. Финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването.

На интернет страницата - https://www.oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да получи подходяща информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България и др.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма в Софийска област - гр. Елин Пелин, гр. Ботевград, гр. Костинброд, гр. Долна баня, гр. Драгоман, гр. Своге, гр. Самоков, гр. Костенец, гр. Божурище, гр. Ихтиман, гр. Годеч, с. Церово, с. Антон и с. Горна Малина.

Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Защо да използваме защитни силанти?

Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини (фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези ямки и цепнатини. Процедурата по поставянето на силанти е кратка (около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител.

Регионален координатор НППОЗД за София област е д-р Стафалина Чинарска-0898- 509-440.