Поставят безплатно силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 г. в Софийска област

697 преглеждания

Кампанията ще продължи до 30 ноември

Започна „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 годишна възраст в Република България“, която се финансира от Министерство на здравеопазването.

Основна част от Програмата е безплатното поставяне на силанти (защитно покритие срещу кариес) на поникналите първи постоянни зъби при деца 5-8 год.  Проблемът с ранно развитие на кариес при децата е много важен проблем, защото води до ранна загуба или голямо разрушаване на постоянните зъби. Първите постоянни зъби поникват много рано, около 5-6 год. възраст и повечето родители ги „мислят“ за временни, което води до ранното им засягане от кариес. 

Процедурата за поставяне на защитното покритие „силант“ е безболезнено, бързо и много ефикасно за предпазване от развитие на кариес. Поставянето на силанти е финансирано от МЗ и е безплатно за родителите на деца на възраст 5-8 год.

Програмата ще продължи до края на м. Ноември 2022 г. Можете да запишете час за Вашето дете, при лекар по дентална медицина, който участва в Програмата.

Ето и таблица с лекарите по дентална медицина за София област, които участват в Програмата: 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук