Почитаме Света Екатерина

216 преглеждания

Една от най-образованите жени на своето време

На 24 ноември православната църква почита Света великомъченица Екатерина. Тя била родом от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Нейната майка била християнка. Тя я запознала с пустинник, който въвел Екатерина във вярата. Младата християнка изучила елинската мъдрост.

Едва 18-годишна, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра. Според преданието, те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Екатерина е измъчвана жестоко, след което я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

На същия ден се отбелязва и паметта на царицата - Августа. Тя била жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и след беседата повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.

На същия ден почитаме и Св. великомъченик Меркурий - войник, скитянин, който пострадал през III век.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве, късмет и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук