Почитаме Свети Йоан Рилски - Чудотворец

348 преглеждания

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар

На 19 октомври, Православната църква чества празника на Свети Йоан Рилски Чудотворец – най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на Рилския манастир. Празникът е наричан от народа ни Отчовден - ден на Отеца.

Свети Йоан Рилски е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница. До 25-годишна възраст той е пастир, но желанието му да се посвети на Бога, го кара да постъпи като послушник в манастира „Св. Димитър“ във Влахина планина. Там придобива богословско образование, получава духовнически сан и се подготвя за духовната си мисия. След като той извършва множество чудеса в Рила планина, славата му се разнася надалеч и дори цар Петър I изминава дългия път от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът приема дарените му плодове, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България. След смъртта си през 946 г. Св. Йоан Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. През 1183 г. унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Йоан в своята столица. Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което Св. Йоан го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Св. Йоан Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На днешния ден за поредна година се отбелязва и Денят на българския лекар. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски.

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук