Почитаме Свети Мина – покровителя на семейството

387 преглеждания

Той закриля жените и пази децата

Православната църква почита покровителя на семейството, сираците и бездомните - Свети Мина. Той е още патрон на всички знахари, народни лечители, воини и на хората, отправили се на дълъг път.

Светецът закриля и жените, които на днешния ден отправят молитви към него да пази децата им, да им дари здраве и да донесе благополучие на дома и семейството. Св. Мина бил войник в Египет по време на управлението на двама нечестиви царе - Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.), които издали указ да бъдат подложени на мъчения и убити всички християни, които не се кланяли на идолите. Така Свети Мина бил посечен с меч през 296 година.

Според указа вярващите в Христа били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Блаженият Мина, не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той предпочел да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.  

Имен ден днес празнуват хората с имена: Виктор, Виктория и Мина, Минчо, Минка.

EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук