Почитаме паметта на Св. Атанасий Велики

144 преглеждания

На 18 януари църквата чества Светеца съвместно със Св. Кирил Александрийски

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. В народната традиция този ден е познат като Атанасовден. На 18 януари църквата чества светеца съвместно със Св. Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата антиохийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.

Прозвището „Велик“ Атанасий получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син.

На 18 януари църквата чества Светеца съвместно със Св. Кирил Александрийски. Св. Кирил е участвал на Третия Вселенски събор и изобличил еретика Несторий. Написал е много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 година.

На Атанасовден имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Тинка.

Екипът на EspressoNews поздравява всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук