Православната църква почита паметта на света равноапостолна Мария Магдалена

331 преглеждания

Тя е била сред най-близките до Исус хора

На 22 юли Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.

В житието ѝ се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалена (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.

От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.Така тя става и първата вестителка на Възкресението на Исус. На нея се приписва първият възглас „Христос воскресе!“.

След Възнесението Господне Мария Магдалена прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и посещавала различни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: „Христос воскресе!“ и му разказала за кръстната смърт на Господа.

От Рим св. Мария Магдалена дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове. В V век нейните мощи били преместени от Ефес в Цариград.

Името на светицата се извежда от „Магдала“ на иврит Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от „migdal“ - колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалена.

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук