Празник на ракията и баницата в село Градец: Жива традиция и български дух

558 преглеждания

Събитието събра жители и гости от близо и далеч

На 21 септември село Градец отново бе домакин на Празника на ракията и баницата – събитие, което умело съчетава кулинарното майсторство на местните майстори с богатството на българския фолклор. Организиран от Народно читалище „Труд и просвета – 1941“ празникът събра жители и гости от близо и далеч, обединени от любовта към родното, към традицията и към истинския български вкус.

Основен акцент в празничната програма бяха кулинарните щандове, където местни майстори и домакини представиха разнообразие от традиционни баници – с праз, със сирене, с тиква, „точени“, „вити“, „наложени“– всяка една приготвена с умение и любов, предавани през поколения.

Наред с класическите рецепти, гостите имаха възможност да опитат и нестандартни интерпретации, вдъхновени от съвременната кухня. Особен интерес предизвикаха баницата с кайма, гъби, както и оригиналната баница с крема от маскарпоне – смело съчетание между българския вкус и европейската кулинарна традиция.

Не по-малко внимание предизвика конкурсът за домашна ракия, в който взеха участие производители от цялото село. Представени бяха сливови, гроздови, дюлеви, малинови и мушмулови ракии, всяка със свой характер и история.

Сред официалните гости на тазгодишното издание на празника бе и Силвия Свиленова – младши експерт „Култура и спорт“ в община Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук