Празнуваме Васильовден

177 преглеждания

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

В първия ден от годината, Православната църква почита паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на Вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и поява на нови ереси. Свети Василий Велики посвещава живота си на благотворителността, както и на борбата с арианството - ерес, отричаща божествения произход на Исус Христос.

Ритуалите, които се изпълняват на Васильовден, са близки до тези на Бъдни вечер. Трапезата се прикадява, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки от семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, трапезата не се раздига.

По традиция Васильовден се свързва и с обичая сурвакане. Млади мъже се събират и обикалят къщите вечерта на Васильовден като сурвакат за здраве, плодородие и берекет стопаните. На самия празник пък минават и групи от деца, които също сурвакат. Сурвачките се изработват от дрянови клонки и се украсяват с пуканки, сушени плодове и вълна. За благодарност стопаните даряват сурвакарите със сушени плодове, сладки и дребни пари.

Днес имен ден празнуват хората с имена Васил, Василка, Веска, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий и техните производни. 

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews