Предстои официално откриване на паметния знак „Аз съм българче“

211 преглеждания

Ще се проведе и традиционният поход и събор „По стъпките на Вазов“

Породилата се инициатива за поставяне на паметен знак в чест на делото на патриарха на българската литература Иван Вазов и творбите му, вдъхновени и писани из териториите на свогенска община, вече е факт. Официалното откриване на мемориала ще се извърши на 01.08.2020 г. от 14:00 ч. в местността „Ветрилова воденица“, с. Лесковдол, когато ще се проведе и превърналия се в традиционен поход и събор „По стъпките на Вазов“. Мероприятието се провежда за трета поредна година като организатори са  Община Своге и сдружение „Обединени балкани“ с подкрепата на Велоклуб „Велокрация“.

Тазгодишното издание на „По стъпките на Вазов“ стартира с велопоход до „Ветрилова воденица“. Всички любители на колоезденето ще се съберат и ще потеглят заедно в 09:00 ч. от центъра на град Своге. В 10:00 ч. стартира пешеходния маратон от центъра на с. Лесковдол, в който участие ще вземат желаещите да преминат цялото трасе до местност „Могилата“ пеша. В 14:00 ч. започва и церемонията по откриване на паметния знак с литургия за здраве и благоденствие. Следва празнична програма с участието на самодейни състави от общината. Специален гост-изпълнител ще е обичаният фолклорен певец Илия Луков, който ще изпее едни от най-хубавите български песни за всички присъстващи. Организаторите са подготвили много изненади, томбола и награди. По традиция точно в 22:00 ч. небето над „Ветрилова воденица“ ще бъде осветено от светлините на тържествената заря.

Идеята за поставяне на паметен знак в чест делото на българския поет и писател Иван Вазов се заражда през недалечната 2016 година при провеждането на първото издание на превърналия се в емблематичен за община Своге фестивал „Празници на хляба“ идва от тогавашния член на журито и по-късно председател на сдружение „Обединени балкани“ д-р Андрей Маринков.

Снимка: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук