Системата на Кока-Кола в България с престижно отличие от наградите „Приз Пак 2022“

590 преглеждания

Иновацията има за цел да увеличи събирането и рециклирането на пластмасовите бутилки и капачки

Новата функционална бутилка с прикрепена капачка на минерална вода „Банкя“ донесе приз на компанията в четиринадесетото издание на Националния конкурс за най-добра опаковка.

Новият, по-практичен и функционален дизайн с прикрепена капачка на минерална вода „Банкя“ получи заслужено признание на наградите „Приз Пак 2022“, организирани от сп. Хранително-вкусова промишленост.

На четиринадесетото издание на Националния конкурс за най-добра опаковка, Системата на Кока-Кола в България бе отличена за въвеждането на първата бутилка с прикрепена капачка в страната, което бе обявено в началото на годината. Иновацията има за цел да увеличи събирането и рециклирането на пластмасовите бутилки и капачки и да улесни рециклирането им, като това е само първата стъпка от страна на компанията в изпълнение на разпоредбите в Директивата на ЕС относно намаляване на въздействието на пластмасовите продукти върху околната среда.

„Благодарим за наградата! Тя е поредно признание за усилията и отдадеността на целия ни екип. Като най-големия производител на безалкохолни напитки в страната, основният стремеж на Системата на Кока-Кола е всяка част от бизнеса ни да бъде изградена по устойчив начин, за да бъде ефективна не само днес, но и в бъдеще. Пътят на устойчивото развитие е дълъг, но само през изминалата година ние постигнахме предсрочно две от важните си цели до 2025 година - 100% от нашите опаковки са вече рециклируеми и намалихме преките въглеродни емисии от дейността си с 30%", каза по повод отличието Ива Михова-Митровска, мениджър „Регулаторни въпроси и публични комуникации“ в Кока-Кола ХБК България.

„Гордеем се, че от началото на 2022 г. въведохме първи у нас новите прикрепени капачки към бутилките ни с минерална вода „Банкя" и тази важна стъпка бе оценена както чрез тази награда, така и от нашите клиенти, партньори и потребители. Това ни дава стимул да продължаваме да си поставяме все по-амбициозни цели в името на визията ни за „Свят без отпадъци“ и на обществото като цяло", допълни Емил Колев, ръководител на производствения център Банкя, който е част от Кока-Кола ХБК България.

Въвеждането на прикрепени капачки е поредната иновация, която следва стремежа на Кока-Кола към по-устойчиви опаковки в световен мащаб. Системата за отваряне на новата минерална вода „Банкя“ е същата като при стандартната бутилка, а иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. Капачката остава прикрепена чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение.

Според новата Европейска директива за пластмаса за еднократна употреба всички напитки в пластмасови опаковки ще трябва да предприемат тази иновация до 2024 г., а Системата на Кока-Кола в България е първата в страната, която стриктно и своевременно изпълнява този ангажимент.

За поредна година в наградите „Приз Пак“ взеха участие десетки компании от сферата на опаковъчната индустрия, а основната цел на конкурса е да стимулира българските производители на опаковки и опаковъчни материали, както и компаниите, произвеждащи опаковки за храни и напитки, които отговарят на високите стандарти за безопасност, опазване на околната среда и иновации. В единствения за България Национален конкурс за най-добра опаковка бяха отличени компаниите, произвеждащи опаковки, които съчетават в себе си иновативен дизайн и добро етикиране и същевременно гарантират безопасно и функционално съхранение и удобство за потребителя, с най-добрите физикомеханични и физикохимични качества.

Церемонията по награждаване се проведе в рамките на четиринайсетата Научно-практическа конференция, посветена на темата „Тенденции в опаковането на храни и напитки – безопасност, качество, екология и нормативна уредба“, по време на която бяха дискутирани новостите и иновациите по отношение на различните видове опакови. В рамките на конференцията беше поставен и въпросът за въвеждането на депозитна система в страната и за постигането на пълен кръгов модел на използваните опаковки.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук