Содена питка за трапезата на Антоновден

1337 преглеждания

Тъй като Антоновден е в средата на зимата,  за празника на именника задължително на трапезата трябва да има: печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед  и специално омесена за празника содена питка, намазана с петмез,която се раздава на близки и съседи за здраве.

Ето и рецептата за содена питка.

Необходими продукти:

1 кг. брашно

2 супени лъжици олио

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

1 п. баклувер

1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко

 

Начина на приготвяне:

От изброените продукти се замесва меко тесто. Содата се слага в киселото мляко, а баклувера в пресятото брашно. Оформя се питка, слага се  в намаслена тавичка и се пече в леко загрята фурна до зачервяване. След като се опече, се завива в кърпа, за да омекне.

По Ваш вкус може да се добави 1 ч.ч. натрошено сирене в питката.

Поднася се на трапезата с ароматни подправки – чубрица, шарена сол. 

 

EspressoNews