Участници в Работилницата без приемен изпит по БЕЛ в УНСС

1160 преглеждания

Катедра "Медии и общестени комуникации"

Най-добрите дванадесетокласници и единадесетокласници от ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" ще имат възможност да се обучават в кадедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС без полагане на задължителния изпит по "Български език и литература". За учениците, които имат желание да изучават специалностите в катедрата с най-висока оценка в България в направлението "Обществени комуникации и информационни науки", приемът ще се реализира само след събеседване с представители на катедрата.

В катедра „Медии и обществени комуникации“ има две специалности. Едната е „Медии и обществени комуникации“, другата - „Медия икономика“. Студентите и от двете специалности изучават дисциплини, които им дават фундамента по отношение на комуникациите – медии, ПР, реклама, но в учебните им планове фигурират и специфични дисциплини, които да разграничат профила им. Едните студенти се подготватза журналисти, рекламисти, пиари, продуценти, а другите  получават знания в посока медиен мениджмънт.

Доц. Стела Ангова, ръководител на Катедра „Медии и обществени комуникации“, член на журито на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“:

Към момента нашето професионално направление 3.5. „Обществени комуникации и информационни науки“ е оценено с най-високата оценка в България 9,42. Много сме щастливи от този факт, защото за нас означава, че нашата работа по позиционирането на катедрата и качеството на обучението е призната от експертите на Националната агенция за оценка и акредитация.  

Ние сме преподавателски състав от 11 души. Не сме затворени за млади учени и можем да се похвалим с четирима млади асистенти. Подбираме преподавателския състав не само по научни качества, но и по визията им за нашия труд като мисия. Това са хора, които имат зад гърба си актив като автори на научни книги, участие в изследователски проекти, практически опит в медии, ПР, рекламни и продуцентски агенции.

Освен всичко това, ние сме и ментори – приемаме като голяма отговорност какво преподаваме, как преподаваме, какви послания излъчваме. Във времена на упадъчен морал, липса на ценности и нискокачествени медии, се стремим да показваме алтернативата на всичко лошо и порочно, не само в медийно отношение, но и в поведенческо. Разбира се, освен да полагаме много труд, за да бъдем коректни към дадената ни висока оценка и да я запазим, ние успяваме и да се веселим заедно. Освен колеги, сме и приятели. Това е много важно за добрата работна среда.

С радост ще приветстваме участниците в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“  в редиците на нашите студенти. Виждам техния ентусиазъм, талант и постоянство, които ме изпълват с оптимизъм и надежда.

Катедрата разполага с уютно радио-телевизионно студио, което  се използва не само за конкретните дисциплини, но и за заснемане и на интервюта с гости, рекламни клипове и събития. Студентите не пишат само курсови работи. Те помагат в заснемането и интервютата и са пълноправни колеги в това отношение. Също така, са автори на вече седем сборника, в които изследват онлайн медиите и описват добри практики от разследващата журналистика.

Студентите завършили в катедрата работят във всички национални медии – БНТ, Нова тв, bTV, БНР, Bulgaria ON AIR, Дарик радио, „24 часа“, „168 часа“, сп. „Икономист“  и много други. Други се реализират успешно в сферата на пиара и са част от големи агенции. Трети имат интерес към продуцентската дейност и се работят в продуцентски къщи.

Една част от тях се връщат отново при нас като докторанти. Много е интересен този процес на израстване и поставяне на отношенията на ново ниво – студенти, професионални комуникатори, научни работници.

Виждаме, че нашият труд дава резултат и това ни прави оптимисти, че има бъдеще за младите хора в България, че има бъдеще за образованието по медии и журналистика, че има бъдеще за медийната среда.

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsoniteАвтомотор корпорация АД, ПГ "Велизар Пеев" град Своге, Монделийз България.

Екипът на EspressoNews благодари за жеста и подкрепата.

EspressoNews