Фотографът на oбщина Костинброд с награда за спасяването на бюст-паметник на Левски

4275 преглеждания

Фотографът на Община Костинброд – Тодор Тодоров бе награден за спасяването на бюст-паметник на Васил Левски През 2009 г., бронзов бюст на Васил Левски е откраднат и предаден на вторични суровини в град Костинброд. Тогава Тодоров решава да го закупи и предаде в Националния Исторически музей в София.

Преди 15 години той и още един костинбродчанин /негов приятел/ решават да запазят своята анонимност като заявяват, че добрините не е нужно да се анонсират и че всеки един българин и родолюбец би направил същото. Неизвестен е фактът как бюста се оказва във вторични суровини в град Костинброд. В статии във вестник „Труд“ и „24 часа“ е публикувано, че паметникът е бил откраднат от първото игрище на футболен клуб „Левски“ и предаден за претопяване. С протокол АКТ 7334 от 7 май 2009 г. в град Костинброд подписаните Тодор Тодоров и Александър Гергинов предават бюст-паметника на Националния исторически музей.

На 24 май, един от емблематичните фенове на Левски – Петър Димитров, държа традиционната си реч на Могилката, която бе по повод 110-ата година от създаването на столичния гранд. Той разказа и за открития бюст-паметник на Васил Левски от първия стадион на футболния клуб: „Когато го видях се разтреперих и нататък нещата придобиха своя нормален развой. Предали са бюста във вторични суровини, но след като се откри сега този бюст е в Националния исторически музей. И нека всеки левскар, който отиде и го види, да знае, че това е онази реликва от първия ни стадион“, сподели Димитров, след което бяха показани и снимки на бюста.

Петър Димитров награди Тодор Тодоров и му благодари за неговата добрина, сле което събралите се фенове на Могилката, поднесоха на венец и цветя.

2

1

3

4 

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук