Хранителни разстройства – съвременният бич

2978 преглеждания

На 26.02.17 г. стартира световната седмица за превенция на хранителните разстройства, която  продължи до  04.03.17г. Според последни данни в България от анорексия и булимия страдат 150-200 хиляди млади момичета. Точна статистика липсва, защото много от болните и техните семейства не подозират за проблема. Счита се, че у нас от анорексия се разболява по 1 момиче на 250.

В тази статия ще разгледаме двете най-често срещани хранителни разстройства – анорексия и булимия. Следващият път ще обърнем внимание и на останалите, които също не са за подценяване.

Хранителните разстройства са група сериозни състояния, при които хората са прекалено фокусирани върху начина си на хранене и теглото си. Те могат да доведат до сериозни физически и здравословни проблеми и в някои случаи дори могат да бъдат животозастрашаващи.

Хранителни разстройства по DSM-5 са анорексия нервоза, булимия нервоза и други хранителни разстройства. Булимията често е предхождана от анорексия, която пък обикновено е предхождана от диета:
Диета води към Анорексия води към Преяждане води към Булимия
Често в пубертета човек започва да спазва диета. Наднорменото тегло не е винаги първична причина за развитие на хранително разстройство. Когато загубата на тегло е значителна, това води до анорексия. В крайна сметка след различен период от време, контролът върху яденето започва да се губи и започва преяждането.

Хората, страдащи от пълнота, започват с диета, за да регулират килограмите си, но скоро изпускат контрола и отново може да се стигне да започнат да преяждат. За тях прогресията е от пълнота през диета и от диета към преяждане:
Пълнота — Диета — Преяждане
Други хора, които преяждат от ранна детска възраст, след това са спазвали диета и тази диета само влошава нещата – те започват да преяждат и в същото време губят контрол:
Преяждане в детството — Диета — Преяждане

Кога точно възникват проблемите с теглото в тази последователност, ако изобщо възникнат, е много индивидуално.
По- рядко се среща път към преяждане, който изобщо не е свързан с диети, той се среща при хора, които имат проблеми с импулсивното поведение. При тях импулсивното поведение се използва като начин за освобождаване от напрежението. Това е ключов фактор. В това поведение диетата няма важно значение.

Анорексия нервоза

Анорексия нервоза се характеризира с измършавяване, безмилостно(маниакално) правене на упражнения и нежелание да се поддържат нормално или здравословно тегло, нарушаване на телесният имидж-изкривена представа за собственото тяло и силен страх за покачване на теглото, липса на менструация при момичетата и жените, и изключително обезпокоено хранителното поведение. Някои хора с анорексия отслабват с диета и прекомерно упражняване(спортуване), а други губят тегло от само-индуцирано повръщане, или злоупотреба с лаксативи, диуретици и клизми.

Много хора с анорексия виждат себе си като с наднормено тегло, дори когато те  явно страдат от недохранване. Храненето, храните и контрола на теглото стават мания. Човек с анорексия обикновено измерва себе си многократно, накъсва на малки парчета храната си внимателно, и яде само много малки количества само някои храни. Някои страдащи от анорексия се възстановияват след само еднократно лечение. Други са добре, но имат пристъпи. Други пък имат по-хронична форма на анорексия, в която здравето им се влошава в продължение на много години, тъй като те се борят със заболяването.

Предупредителни знаци 
• Съзнателно самостоятелно гладуване, със загуба на тегло 
• Много силен, устойчиви страх от напълняване 
• Отказ от храна или силно ограничително хранене 
• Непрекъснато спазване на диета 
• Прекалено „бебешко” окосмяване по тялото / лицето поради недостатъчно протеин в храната 
• Компулсивно упражняване 
• Патологични загуба на тегло 
• Чувствителност към студ 
• Нередовна или липса на менструация 
• Загубата на коса

Булимия невроза

Булимия нервоза се характеризира с повтарящи се и чести епизоди на хранене на необичайно големи количества храна (например, сладки или високо калорични) и усещане за липса на контрол върху храненето. Тази склонност за преяждане е последвана от тип поведение, което компенсираща склонността, като например прочистване (напр. повръщане, прекомерна употреба на лаксативи и диуретици), пост и/или прекомерни упражнения.

За разлика от анорексия, хората с булимия може да попаднат в рамките на нормалното за тяхната възраст тегло. Но подобно на хората с анорексия, те често се страхуват от напълняване, искат отчаяно да отслабнат и са силно недоволни от тялото си, размер и форма. Обикновено булимичното поведение се извършва тайно, защото то често е придружено от чувство на отвръщение или срам. Преяждане и прочистване, цикъла обикновено се повтаря няколко пъти в седмицата(минимум 2 пъти). Подобно на анорексия, хората с булимия често имат съпътстващи психологически заболявания, като депресия, тревожност и/или проблеми, като злоупотребата с наркотични вещества. Много физически резултат от условията на прочистване са аспект на заболяването, включително и електролитни нарушения, стомашно-чревни проблеми, до проблеми свързани с устните кухини и зъбите.

Предупредителни знаци

  • Склонност към преяждане, обикновено в тайна 
  • Повръщане след преяждане 
  • Злоупотреба с лаксативи, диуретици, хапчета за отслабване 
  • Отказът от глад или лекарства за предизвикване на повръщане 
  • Компулсивно упражняване 
  • Отоци на слюнчените жлези 
  • Скъсани кръвоносни съдове в очите

Вяра Стефанова