Честваме големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица

187 преглеждания

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Днес православната църква отбелязва големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица.

Празникът възниква през Х в., за да се почете явяването на Божията майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, по време на нощното бдение, част от хората видели Богородица, съпровождана от Свети Йоан Кръстител, Свети Йоан Богослов и други светци. Тя коленичила и останала в молитва дълго време. След това свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие, но след появата на Богородица - опасността отминала.

Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало - наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

Днес отбелязваме Световния ден на музиката, на поезията, на възрастните хора, на архитектите. 

Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. На 1 октомври е основан Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

1 октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето. 

От 30 години на 1 октомври отбелязваме Международни ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на общото събрание на ООН през 1990 г., като негова цел е да повиши вниманието към проблемите на хората от третата възрасти да бъде отдадена почит към техния принос за обществото.

Снимки: pravoslavieto.com, pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук