Отбелязваме Деня на българската община

139 преглеждания

На 12 октомври 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община. На тази дата, през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и  дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното  самоуправление  в  България, делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Оттогава за Деня на общината - 12 октомври, всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи. Целта е популяризиране дейността на местната власт, постигане по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Екипът на EspressoNews поздравява общините на запад от София по повод празника и пожелава на ръководствата и служителите в тях здраве, много успехи и ползотворна работа в полза на гражданите!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук