Възможностите за развитие на туризъм в община Сливница

3156 преглеждания

Общината разполага с множество исторически паметници, природни и културни забележителности

Сливница е малък град в западна България. Разположен е на 22 км от столицата София и е административен център на община Сливница. Въпреки малката площ, градът има интересна история. Посетителите, както и местните хора могат да се насладят на много видове туризъм. Един от главните е културно-познавателният туризъм. Благодарение на множеството исторически паметници в общината, той се развива успешно.   

Пантеонът „Майка България“ в село Гургулят е величествен монумент, построен в памет на загиналите войници и офицери в битката при селото. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща „Майка България“, скърбяща за загубените чеда.

Друг внушителен монумент е “Героите на Сливница”. Той се намира в самия център на град Сливница и е изграден изцяло от гранит. Склуптурата символизира духа на българския войник – един пада в боя, но другарят му дава братската си любов в последните му минути. Вдига пушката си високо, с лице обърнато към София, сякаш казва: “Все пак победихме!” 

Още един пример за културна забележителност е мемориалът „Новото гробище над Сливница“ в местността Длъгшан край гр. Сливница. Шестметровият кръст-паметник е издигнат в памет на загиналите войници от Сръбско-българската война. В близост до него има морена с мраморна плоча. Върху нея стои цитат от едноименното стихотворение на Иван Вазов. 

В общината има и много бюст-паметници на обаятелни личности, които си заслужава да се посетят. Наред с това, хората, които са решили да посетят района на Сливница, могат да се насладят на редица природни обекти. Една от най-чудните природни забележителности е местността Петлюка и скалното светилище на Асклепий. Светилищата на гръцкия бог са били близо до минерални извори,   затова се предполага, че в пещерата са се извършвали култови ритуали. До красивата забележителност може да се стигне чрез новоизградените екопътеки от селата Гургулят и Гълъбовци. 

В общината се развиват също риболовен, религиозен, селски, пешеходен и екотуризъм. Има необходимите условия за развитие на туризма, за да се запази, възстанови и съхрани природното и културно наследство. Това е начин да се повиши качеството на живот на местното население. Да се увеличат приходите в бизнеса и да се разкрият нови работни места /основен проблем за малките населени места, какъвто е и нашия град/.

Сливница е град, с богата история, която представлява интерес не само за българските, но за чуждестранните туристи. Данните от нашата страна показват, че голяма част от чуждестранните туристи (около 30 %), по време на престоя си, посещават обекти на културно-историческото наследство. Факт е обаче, туризма е все още недостатъчно развит в нашия град. Трябва да се работи много в тази посока, за развитието на устойчив туризъм в общината и уползотворяване на различните дадености, които има за това.

Материалът е изготвен от Теодора Николова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца