Един от символите на Божурище – конната база „Ген. Крум Лекарски“

3806 преглеждания

С няколко думи – кон да си там

Силната връзка между българина и коня датира още преди създаването на България през 681 г. Различни сведения представят съюза като едно неразривно цяло, послужило за завист и страх от страна на другите народи. Конете били големи,  с красиви гриви и „най-добри приятели“ на стопанина си. Били издигани на пиедестал, наричали ги „небесни коне“ и  „конете на бог Тангра“. В наше време има едно място, само на 6 км от град  София, където конете са на почит, грижата за тях е на първо място. Това е конната база „Генерал Крум Лекарски“.

Символичното начало на община Божурище е поставено точно там, когато през 1897 г. с указ на княз Фердинант, се постановява учредяването на Конно-военно-ремонтно депо. Почти 11 години по-късно прераства в конезавод, което става предпоставка за домовете на първите работници, занаятчии и търговци, основатели на селището. Основната дейност е отглеждане на леки ездови коне за офицерския състав на младата българска армия.

Потомците на създадените в Божурище коне спечелват 63 международни класации и 14 първи места. Сред призьорите са ген. Владимир Стойчев и ген. Крум Лекарски с коне „Вуйчо“ и „Войвода“.  По това време в конезавода се грижат за конете на цар Борис  III , което е свидетелство  за отличните условия, които са предлагали оттогава до ден днешен.

През 1951 г. конезаводът е закрит. От 1978 г. е възстановено развитието на конния спорт, създават се жребцово депо и конеферма. Новата конна база носи името на ген. Крум Лекарски като знак за силната му воля и отказът му да се предаде с цената на всичко. Събитието, което го отличава от всички останали и показва силата на духа му, е тридневното изпитание по всестранна езда на Игрите на IX-та Олимпиада в Амстердам през 1928 г. През втория ден, по време на кроса, Крум Лекарски и конят му Павел се движат безпогрешно по калното трасе. За съжаление на едно от последните препятствия конят се подхлъзва и пада върху своя ездач. Със счупена тазова кост и херния, Лекарски успява отново да възседне своя кон и да го насочи към финала с мисъл да продължи, за да не лиши отбора от класиране. Отличното представяне на българите ги очертава като фаворити в състезанието.  След успешно финиширане, Лекарски веднага е отведен в болница. За тази негова победа на волята, той получава заслуженото признание на всички участници и ръководители.

След основна реконструкция и реновация извършени преди няколко години, божурската база е определена като най-модерния център за езда на Балканите. Със светли конюшни, дружелюбен екип и красиви коне, мястото е чудесно за почивка. За любителите на конните спортове се предлагат различни занимания за малки и големи като езда с лечебна цел, обучение и свободна езда. Базата организира и провежда семинари и  международни състезания в дисциплините прескачане и обездка. Под формата на игра с обучени понита малчуганите изграждат дълбока връзка с конете, която остава спомен за цял живот. Предлагат и „Пансион за коне”, който включва цялостното отглеждане и грижи за коня. Амбициите на центъра за езда в Божурище се простират и в сферата на обучението и усъвършенстването на ездачи, треньори и съдии. Чрез организиране на семинари и курсове в различните направления от водещи международни преподаватели и български специалисти.

Конна база "Ген. Крум Лекарски" разполага с три външни текстилни плаца, закрит манеж и тревен плац. За да се чувстват конете по-добре и да възстановяват по-бързо, в конюшнята се намира солариум за коне, въртележка, в която конете се раздвижват преди или след езда, възстановяват се по-бързо след травми. За конете, които се нуждаят от почивка и подрастващите кончета са подсигурени падоци. Грижата за по-доброто състояние на конете, настанени в конната база се разпростира и в приготвянето на хранителното им меню. С няколко думи – кон да си там.

Конете получават ежедневни грижи  като  хранене, постел, почистване и други от опитни конегледачи и високо квалифицирани инструктори и треньори. Екипът заявява, че: „За да може конят да научи нещо, той трябва да бъде спокоен и отпуснат, за да се фокусира върху постигането на целта... Конете подражават едни на други. Много треньори се възползват от този факт в наши дни. Макар че човек трябва да внимава, защото конете могат да придобиват както добри, така и лоши навици от другите конe!“.

С влизането  през портала се усеща миризмата на коне, а обновените сгради и поддържаните терени показват високото ниво на базата. Персоналът предупреждава „Конете са добродушни, но могат и да Ви гризнат по пръстите ако решат, че им носете ябълка или морков“.

Преди затварянето за ремонт на базата са проведени 28 кръга от Световна купа по прескачане на препятствия. За екипа е чест да продължи традицията в домакинството на най-престижното състезание в календара на Българска федерация конен спорт. През месец юни ще се проведе световната купа по прескачане на препятствия. Всички любители на конния спорт са поканени, а от Българска федерация конен спорт обещават интригуващо състезание, благодарение на упоритата работа и решимостта на състезателите.

Материалът е изготвен от Йоанна-Виктория Лозанова, ученичкa в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews  „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

Източници на информация: „Изгубената България“,  Конна база „Ген. Крум Лекарски“ и НЧ „Христо Ботев 1934 г.“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.