Делегация от община Костинброд присъства на свещено Благоукрасяване в българския храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“, Истанбул (снимки)

810 преглеждания

На литургията лично пристигна Негово Всесветейшество вселенския патриарх Вартоломей Първи

По покана на един от главните дарители и благоукрасител на българския храм в Истанбул, делегация от община Костинброд, в лицето на  зам. -кметовете инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов, както и г-жа Даниела Станкова- общински съветник, председател в комисия по бюджет, финанси и общинска собственост. /ИБФ /, член в Комисия по икономическа и инвестиционна политика, приватизация и следприватизационен контрол и концесии. /ИПСК/ и член в Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Представителите от община Костинброд присъстваха по време извършване на чина на свещенното благоукрасяване. На литургията лично пристигна Негово Всесветейшество вселенския патриарх Вартоломей Първи, възлюблен Архипастир на светейшата Архиепископия на Константинопол и Майката Велика Христова Църквата Майка – Вселенската патриаршия. Празничната света литургия се води от Архимандрит Харалампий (Ничев), Духовен председател на Българските храмове в гр. Истанбул при светейшата Константинополска архиепископия.

В Своето слово той се обърна към Вселенския Патриарх с думите “С огромна благодарност и сърдечна обич изказвам своята най- дълбока синовна признателност Вам – Ваше Божествено Всесветейшество, че ни удостоихте в нашата БПЦО към светейшата Архиепископия на Константинопол да предстоятелствате днешната празнична света Литургия с извършване на чина свещено Благоукрасяване на Българския храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“.

През тази година се изпълниха 30 години от първосветителстването Ви като правоприемник на Вселенския престол – от Ваше Всесветейшество – 270-ия Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх.

Изключително важно е в тези знаменателни дни, чествайки 30-годишнината от първосветителстването на Първия и единствен Патриарх, именно ние – българите от града на Небесната Царица да си спомним колко лични усилия и неимоверно дръзновение положихте и полагате, Ваше Всесветейшество, апостолски като вашия предшественик свети Андрей неуморно да се трудите за утвърждаването на православната традиция и каноничност в непрестанна борба с новоявени разколи и ереси. Като Предстоятел в синаксиса от Предстояли на Православните църкви, Вие съумяхте, след векове на мълчание на съборния православен глас, да свикате Светия и Велик Събор на Православната църква, на о. Крит, през м. юни 2016 г., който разтърси съвестта на човеците, прогласявайки отново Христовата истина в препотвърждаване догматите на Православната църква и утвърждаване краеъгълното учение на нейните светоносни Отци и Учители!”

На светата литургия присъстваха г-н Васил Вълчев – генерален консул на Р. България в гр. Истанбул, дарители и гости поканени за събитието!

„Свети Стефан“ (на турски: Aya Stefan, Bulgar Kilisesi, Българската църква), известна като Желязната църква, е православна българска църква в Истанбул, Турция, направена от готови железни елементи. „Свети Стефан“ е единствената православна желязна църква. Представлява три-корабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век!” Изключителна признателност към всички дарители, благодарение на които ще продължаваме да славим Бога в българската църква в Истанбул!

Източник и снимки: община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук