„Джуренец Куест” 2021 отново ще предизвика любителите на планинското колоездене и бягане

925 преглеждания

Aтрактивното състезание ще се проведе на 12 юни в с. Батулия

Шестото издание на атрактивното състезание „Джуренец Куест“, отново ще предизвика любителите на планинското колоезденето в дисциплина Cross Country. Надпреварата ще се проведе на 12 юни /събота/ в с. Батулия, общ. Своге, като в нея, за втора поредна година ще бъде включено и състезание по планинско бягане. 

Събитието се организира с цел популяризиране на планинското колоездене и бягане за хора от всички възрастиОрганизатор на проявата е СНЦ велоклуб „Велокрация“, Дизайн стор ЕООД и Община Своге.

Регистрацията за „Джуренец Куест“ 2021 става онлай през сайта: https://drace.bg/event/186.

Онлайн записването ще продължи до 24 часа на 11 юни. В деня на състезанието (12 юни) от 08:30 ч. до 10:20 ч,. състезателите ще получат своите номера, като регистрация за участие може да бъде направена и на място в деня на надпреварата. Таксата за участие е 20 лв. за колоездене (за юноши от 11 до 15 години - без такса и регистрация) и 10 лв. за бягане. Таксите се заплащат на място при получаване на стартов номер.

Дължината на трасето за колоездачите е 33,8 км, с обща положителна денивелация ~ 1000 м. За бегачите е подготвен маршрут от 16,9 км, с положителна денивелация ~ 800 м.

Категориите, в които ще се състезават любителите XC карането са: Мъже 19-40 г. (включително),  Младежи 16-18 г. (включително), Ветерани 41+ г., Жени 16 г.+. Категориите за бегачите са: мъже и жени (всички възрасти).

Стартът ще бъде даден от паметника на майор Томпсън в с. Батулия, в 10:30 ч.

Велосипедистите ще се отправят към с. Буковец и след изкачване до подножието на вр. Чукава, следва каране по пътеката на Ком-Емине като се отбива към вр. Джуренец. Маршрутът подсича върха и спуска към мах. Бельови къщи на с. Батулия. От Бельови къщи спускането продължава към с. Батулия.

Трасето минава през вековни дъбови и букови гори, пасища и чукли. Освен на невероятен пейзаж, състезатели ще могат да се полюбуват и на много диви животни, които обитават свободно и необезпокоявано красивата местност.

В надпреварата могат да се включат и участници от 10 до 15 навършени години, като тяхното трасе ще бъде до 1-ви чекпойнт - с. Буковец. Оттам следва връщане до старт/финал без състезателен характер. 

Бегачите ще тръгнат към с. Буковец, на шестия километър се отбива и следва стръмно изкачване към чекпойн „Чакалото“, което се намира на около осмия километът, след което след девет километрово спускане към старт/финал след което ще преминат през мах. Бельови къщи.

Наградният фонд за колоездачите ще бъде разпределен по категории:

Мъже: I място - 200 лв.; II място - 150 лв.; III място - 100 лв.

Младежи: I място - 150 лв.; II място - 100 лв.; III място - 50 лв.

Ветерани: I място - 150 лв.; II място - 100 лв.; III място - 50 лв.

Жени: I място - 150 лв.; II място - 100 лв.; III място - 50 лв.

Призьорите в категориите на планинското бягане ще получат предметни награди за I, II и III място. 

На всеки чекпойнт ще има минерална вода и подкрепителни продукти за състезателите, а времената им ще бъдат автоматично отчитани от DRACE.bg.

Организаторите на „Джуренец Куест“ 2021 са предвидили и интересни изненади за публиката и участниците, сред които са: DJ и водещ, различни атракции, игри с публиката и др.

Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици за колоезденето! Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки участник трябва да има попълнена декларация.

Препоръчително е участниците да си носят вода, храна, резервни гуми, помпи и инструменти.

На всеки чекпойнт (три на брой за колоездене и един за бегачи) ще има вода и лимитирано количество резервни гуми. 

Следете сайта на състезанието https://www.djurenec.com/ и регистрационната форма в DARCE https://drace.bg/event/186 за евентуални промени в наредбата и трасетата. 

Достъп до мястото, транспорт, паркиране - виж повече

Медийни партньори: espressonews.bgвърховеmtb-bg

Източник и снимка: djurenec.com 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук